Prisluškivao suprugu, insajd trgovinom zaradio milione, sada ga tuži američki SEC

Dodajte komentar

Tyler Loudon, suprug zaposlene u britanskoj naftnoj kompaniji BP, optužen je za insajdersku trgovinu u SAD-u jer je iskoristio insajd detalje, koje je čuo tokom telefonskih razgovora svoje žene, dok je radila od kuće.
Američka komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) je navela da je Tyler Loudon zaradio 1,76 miliona dolara (1,39 miliona funti) nezakonite dobiti. Regulator tvrdi da je Loudon čuo nekoliko razgovora svoje supruge o preuzimanju kompanije TravelCenters of America od strane BP-a, i kupio dionice te firme, navodi BBC, uz napomenu da su  iz kompanija BP  odbili da komentarišu.
U SEC-u tvrde da je Loudon iskoristio svoje uslove rada na daljinu i povjerenje svoje supruge kako bi profitirao od informacija za koje je znao da su povjerljive.
Njegova supruga – menadžer za spajanja i akvizicije u BP-u – radila je na preuzimanju TravelCentersa od strane naftnog giganta. SEC je saopštio da je Loudon kupio 46.450 dionica TravelCentersa, bez znanja svoje supruge, prije nego što je posao objavljen u februaru prošle godine.
Nakon objave, cijena dionica TravelCentersa porasla je za skoro 71 odsto, a Loudon je navodno odmah prodao sve svoje novokupljene dionice radi zarade, saopštila je SEC.
U žalbi regulatora, tokom pregovora o ugovoru između TravelCentersa i BP-a 2022. godine, Tyler Loudon iz Hjustona u Teksasu i njegova supruga radili su u kućnim kancelarijama na udaljenosti od manje od šest metara jedno od drugog.


„Kao rezultat toga, često su čuli i bili svjedoci međusobnih razgovora i video konferencija vezanih za posao.” Ona je takođe radila na na ovom preuzimanj i kada je par boravio u “malom Airbnb-u” u Rimu, navodi se u žalbi.

Žena ga je ostavila
BP je pregledao njenu e-poštu i tekstove i nije našao nikakve dokaze da je ona svjesno dala informacije o pomenutom poslu svom suprugu ili da je znala da je on kupio dionice. Ali “BP je ipak prekinuo sa njom radni odnos”, navodi se u podnesku.
Prema navodima regulatora, supruga Tylera Loudona iselila se iz kuće i prekinula svaki kontakt s njim. U junu je pokrenula brakorazvodni postupak.
Loudon je priznao svojoj supruzi da je kupio dionice TravelCentersa nakon što je Regulatorna uprava za finansijsku industriju počela da postavlja pitanja o ugovoru s BP-om i ko je bio “upoznat”.
Prema podnesku, on je rekao da je kupio dionice jer je “želio da zaradi dovoljno novca da ona više ne mora da radi dugo”.
BP (nekadašnji British Petroleum) je britanska multinacionalna kompanija za naftu i gas sa sjedištem u Londonu. Jedna je od najvećih naftnih i uopšte svjetskih kompanija, mjereno prihodima i dobiti.

Izvor: BBC

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *