Evropska komisija pozvala poslanike da kompletiraju Senat DRI

Dodajte komentar

UPodgorici je  održana sjednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije, u okviru koje se, između ostalog, razmatralo stanje usklađenosti Crne Gore sa pravnim tekovinama i standardima EU i napredak ostvaren u odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijski nadzor.
U oblasti eksterne državne revizije, kako je saopšteno iz Državne revizorske institucije(DRI), Evropska komisija je pozvala Skupštinu Crne Gore da imenuje predsjednika i petog člana Senata DRI i da u značajnoj mjeri ojača strukturirano praćenje realizacije preporuka te institucije.
– U posljednjem izvještaju o Crnoj Gori Evropska komisija je konstatovala da je DRI blagovremeno podnijela sve izvještaje Parlamentu, koji je razmotrio godišnji izvještaj DRI o izvršenim revizijama i aktivnostima, uključujući reviziju završnog računa budžeta države. Međutim, parlament još ne obezbjeđuje strukturirano praćenje preporuka DRI – navodi se u saopštenju.
U odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijski nadzor za oblast eksterne revizije, DRI je realizovala sve aktivnosti vezane za usklađivanje zakonske regulative i revizorske prakse s propisima i standardima EU, što konstatuje Evropska komisija u izvještaju o Crnoj Gori i ispunila sve obaveze iz programa pristupanja u 2023. godini.
Senat DRI je za članove pregovaračke radne grupe za poglavlje 32 Finansijski nadzor imenovao senatora dr Branislava Radulovića i državnu revizorku – rukovoditeljku odjeljenja Mariju Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *