Musk: Prvi pacijent kontroliše miša mislima

Dodajte komentar

Čini se da se prvi ljudski pacijent sa ugrađenim čipom mozga iz Neuralinka potpuno oporavio i sposoban je da kontroliše kompjuterskog miša koristeći svoje misli, rekao je osnivač startupa Elon Musk kasno u ponedeljak.

– Napredak je dobar, a izgleda da se pacijent potpuno oporavio, sa nervnim efektima kojih smo svjesni. Pacijent može da pomjera miša po ekranu samo razmišljajući – rekao je Musk na događaju Spaces na platformi društvene mreže X.

Musk je rekao da Neuralink sada pokušava da dobije što više klikova na dugme miša od pacijenta.

Kompanija je prošlog mjeseca uspješno ugradila čip svom prvom ljudskom pacijentu, nakon što je u septembru dobila odobrenje za regrutaciju na ljudima.

Studija koristi robota da hirurški postavi implantat interfejsa mozak-kompjuter u region mozga koji kontroliše namjeru kretanja, rekao je Neuralink, dodajući da je početni cilj da omogući ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći svoje misli.

Musk ima velike ambicije za Neuralink, rekavši da bi to olakšalo brzo hirurško umetanje njegovih čip uređaja za liječenje stanja kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija.

Neuralink, koji je prošle godine procijenjen na oko 5 milijardi dolara, suočio se sa ponovljenim pozivima na ispitivanje u vezi sa svojim bezbijednosnim protokolima. Takođe firma je i kažnjena zbog kršenja pravila američkog Ministarstva saobraćaja u vezi sa kretanjem opasnih materija, prenosi etto.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *