Promjene u upravljačkim strukturama crnogorskih banaka: Transferi kadrova uz malo žena u vrhu

Dodajte komentar

Svako ko iole prati svjetske berze ili međunarodne finansijske korporacije i njihovo poslovanje, zna da su promjene vodećih imena upravljačkih struktura novosti koje svoje mjesto uvijek nađu u vrhu prioriteta svjetskih medija i novosti koje snažno utiču na berzansku vrijednost tih kompanija, kao i na generalni sentiment koji investitori ili sama javnost kreiraju prema tim kompanijama. Ipak, kako je crnogorski finansijski sistem poslije decenija tranzicije i dalje na bazičnom nivou razvoja, tako bilo kakve kadrovske novosti koje se tiču vrha finansijskih institucija prođu sa vrlo malo ili najčešće bez ikakvog odjeka.

Jedina novost iz tog segmenta kojoj su mediji i javnost poklonili zasluženu pažnju jeste nedavna promjena na čelu Centralne banke Crne Gore i imenovanje dr Irene Radović na mjesto koje je godinama pokrivao njen prethodnik dr Radoje Žugić. Crna Gora prvi put ima ženu na poziciji guvernera, što je velika vijest za patrijarhalnu zemlju kao što je naša, ali i dalje je mali broj banaka koje slijede taj primjer i svoja rukovodeća mjesta prepuštaju ženama.

Trenutno je u upravnim odborima svih 11 banaka angažovano ukupno 39 profesionalaca, od čega je jedna trećina žena, dok je u nadzornim odborima angažovano 61 član ukupno od čega žene čine svega 18 odsto tj samo je 11 članica nasuprot čak 50 muških članova nadzornih odbora.

Procentualno najviše žena u nadzornom odboru ima NLB Banka (4 od 7 članova), dok se sa najviše žena u upravnom odboru može pohvaliti Hipotekarna banka (3 od 5 članova). Većina banaka (6 od 11 banaka) u nadzornom odboru uopšte nemaju pripadnica ljepšeg pola: Hipotekarna banka, Prva banka, Universal Capital Bank, Lovćen banka, Ziraat Bank, kao ni Adriatic Bank. Kad su u pitanju upravni odbori, bez ženskog glasa su trenutno 4 banke  i to Erste Bank, Universal Capital Bank, Lovćen banka i Ziraat Bank.

Međutim, posljednjih mjeseci se jesu desile neke značajne promjene u određenom broju banaka, a ovo je naš doprinos da te promjene još jednom osvijetlimo i potenciramo značaj transparentnog uvida javnosti u korporativno poslovanje crnogorskih banaka, kao vrlo značajnih institucija na kojima počiva finansijska, ali i ekonomska stabilnost naše zemlje.

Najprije bi iskoristili priliku da još jednom podsjetimo da novolicenciranih banaka u Crnoj Gori nema od marta 2016. godine kada je registrovana sadašnja Adriatic Bank AD Podgorica. Međutim, po informacijama koje se mogu posljednjih mjeseci čuti na finansijskom tržištu čini se da će se i na tom polju uskoro desiti promjena, tj da se očekuje licenciranje još jedne banke u Crnoj Gori koju će kontrolisati dominantno turski kapital. Iako će veliki broj analitičara i stručnjaka potencirati da Crnoj Gori treba konsolidacija sektora tj smanjenje broja banaka, naša redakcija je suprotnog stava i čini nas radosnim osnivanje novih finansijskih organizacija, banaka, mikrokreditnih institucija, fondova i svih drugih kompanija koje će oglasiti nova radna mjesta.

Kad smo već pomenuli Adriatic banku, promjena u čelnoj strukturi se desila u drugoj polovini prošle godine, kada je dotadašnji predsjednik Upravnog odbora Đorđe Lukić prešao na poziciju predsjednika Nadzornog odbora, a na njegovo mjesto je imenovana dotadašnja članica Upravnog odbora Enesa Bekteši. Kako bi se nadomjestio nedostajući član u Upravnom odboru imenovan je Mirza Redžepagić, koji je do tada karijeru sa uspjehom gradio na poziciji direktora Sektora za upravljanje sredstvima i platni promet u ovoj banci. Bitno je istaći da je Adriatic banka jedina banka u sistemu koja na svom čelu (predsjedavajuća Upravnog odbora) ima ženu, koja je u svojoj karijeri radila u velikom broju banaka na visokim pozicijama.

Druga najmalađa banka u sistemu, turski Ziraat Bank AD je takođe promijenila predsjednika Upravnog odbora nedavno, početkom februara mjeseca. Umjesto Fatih Yilmaza imenovan je Talha Dokulmez, a i jedan i drugi su kadrovi matične banke iz Turske, što je višegodišnja praksa ove finansijske institucije da na rukovodećoj poziciji ima čelnike iz Turske.

Zapad bank AD kojom upravlja ukrajinski kapital je posljednju promjenu u upravljačkoj strukturi zabilježila krajem 2022.godine, kada su imenovane dvije žene Belkisa Zoronjić i Lesia Vykhodtseva, koje uz predsjednika Mladena Rabrenovića čine Upravni odbor ove banke.

Najviše skorašnjih promjena u upravljačkoj strukturi jedne banke je registrovala Lovćen banka AD, koja je u posljednjih pola godine promijenila kompletan Upravni odbor. Nekadašnjeg predsjednika Vinka Nikića, zamijenio je Miloš Miketić u drugoj polovini prethodne godine transferom iz Addiko banke, dok ranije članove Danielu Golubović i Edina Ćeranića u Upravnom odboru trenutno mijenjaju Danilo Jovanović i Samo Jovićević (kao zamjenik člana odbora). Jovanović je ranije radio u Prvoj banci, dok je Samo Jovićević bankarsku karijeru gradio u Podgoričkoj banci, a posljednjih godina je bio angažovan u kompaniji Novi Volvox. Osim trenutnog „zamjenskog“ mjesta u Upravnom odboru, Jovićević je nedavno imenovan i za člana Nadzornog odbora ove banke.

Pomenuti Edin Ćeranić, kako smo mogli vidjeti prethodnih dana u medijima, sa pozicije iz Lovćen banke prelazi na mjesto člana Upravnog odbora Prve banke Crne Gore, za šta je nedavno dobio odobrenje Centralne banke, zajedno sa Zoranom Đikanovićem, decenijskim ex-predsjednikom Komisije za tržište kapitala. Ovo nije jedina promjena u Prvoj banci, jer se dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Tarik Telaćević više ne nalazi na toj poziciji, a kako stoji na sajtu CBCG Milan Perović trenutno obavlja poziciju Zamjenika predsjednika Upravnog odbora. Po istim nedavno objavljenim medijskim navodima, dosadašnju članicu UO Natašu Martinović je vlasnik banke kandidovao za poziciju predsjednice UO, ali Centralna banka je na taj predlog dala negativno mišljenje.

Rukovodstvo Universal Capital bank AD nije mijenjano duži vremenski period, dok je jedina promjena koja je zabilježena ove godine u Nadzornom odboru, kada je jedinu ženu do tada Danijelu Jović zamijenio Aco Aleksić, dugogodišnji direktor nekadašnjeg CG Brokera.

Pored već pomenute Zapad banke u čijoj upravljačkoj jedinici većinu ima nježniji pol, ista siutacija je odnedavno i u Addiko bank AD. Nakon odlaska Miloša Miketića iz uprave te banke, na njegovo mjesto je početkom ove godine imenovana Danijela Vukoslavović koja je na poziciju člana Upravnog odbora prešla nakon plodne karijere u Erste Bank AD, a koja sa Biljanom Vujović zaokružuje Upravni odbor kojim već skoro deceniju upravlja Cristoph Schoen.

Kada su u pitanju uprave najvećih banaka u Crnoj Gori (Erste Bank, NLB Banka, Hipotekarna banka, CKB Banka), nije bilo značajnijih nedavnih promjena, već njima upravljaju ista imena duži niz godina.

Svako ko radi u bankama potvrdiće naše riječi da su žene marljivije, posvećenije i pedantnije u poslu od svojih muških kolega. To dokazuju brojke o broju zaposlenih žena i muškaraca u sektorima koje prati epitet rudarski, kao što su službe pozadinskih poslova i platnog prometa. Posljednjih godina primjetan je trend rasta broja žena na rukovodećim pozicijama (direktorice sektora i službi), ali da li će žena biti više u upravnim i nadzornim odborima banaka ostaje da sačekamo efekat leptira nakon izbora guvernerke na čelo Centralne banke.

(Bankar.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *