Zeren grupa zainteresovana da poslovanje u Crnoj Gori proširi i na bankarski sektor

Dodajte komentar

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa NJ.E. ambasadorom Republike Turske gdinom Barišom Kalkavanom i predstavnicima turske kompanije Zeren group –  vlasnikom i izvršnim direktorom holdinga, gdinom Mustafom Jigit Zerenom, predsjednicom bankarske grupe Zeren holdinga gđom Jasemin Altunbaš, i gdinom  Ismailom Erdem Ogutom, koordinatorom Zeren grupe za Crnu Goru.

Na sastanku je razgovarano o projektima Zeren grupe i njenom interesovanju za ulaganja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na namjeru otvaranja banke u našoj zemlji.

Guvernerka Radović je sagovornike upoznala sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru, naglasivši da je to najstabilniji dio finansijskog sistema, te da je po najnovijim podacima, aktiva banaka porasla za 10,4%, krediti za 12%, a depoziti za 10,6% u odnosu na uporedni period prošle godine.

“Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, nastavlja da se smanjuje, pa je tako NPL na kraju oktobra ove godine bio 1,32 procentna poena niži u odnosu na isti period prošle godine, i iznosio je 4,82%. Efektivna aktivna kamatna stopa je na kraju oktobra iznosila 6,49%, što je za 0,81 procentnih poena više u odnosu na njen nivo iz oktobra prošle godine”, naglasila je guvernerka Radović.

Ambasador Kalkavan je, uz čestitku guvernerki Radović na imenovanju, najavio nastavak ekonomske saradnje Republike Turske i Crne Gore i ukazao da je udio investicija iz Turske u ukupnim ulaganjima u prethodnom periodu povećan za 120 miliona eura, od čega su samo investicije Zeren Grupe 80 miliona. „Nastavićemo da investiramo u Crnu Goru i u narednom periodu“, kazao je ambasador Kalkavan.

Izvršni direktor Zeren holdinga Mustafa Jigit Zeren iskazao je namjeru da Zeren grupa svoje poslovanje u Crnoj Gori proširi i na bankarski sektor.

„Istražili smo tržište, vidjeli da je sistem dobar za ulaganje i spremni smo za realizaciju jednog dugoročnog projekta“, kazao je gdin Zeren.

Zeren Group je kompanija koja već 50 godina uspješno posluje u Turskoj i šest drugih zemalja, u osam različitih sektora (finansije, građevinarstvo, IT, energetika), sa godišnjim obrtom holdinga većim od pet milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *