Konkurencija iz Kine obara cijene električnih vozila u Evropi

Dodajte komentar

Pod pritiskom konkurencije iz Kine, proizvođači automobila Stelantis i Reno ozbiljno će se potruditi da smanje troškove proizvodnje električnih vozila s ciljem da postignu slične cijene i profitne marže kao modeli na fosilna goriva, rekli su čelnici auto-industrije Rojtersu.

Rast prodaje električnih vozila usporio je zbog kombinacije nedostatka infrastrukture za punjenje i visokih cijena zbog čega evropski proizvođaču pokušavaju da razviju pristupačnija električna vozila, koja su ipak u startu skuplja od sličnih automobila koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Da gledam na kratke staze, mogao bih odmah povećati svoju prodaju električnih vozila jednostavno puštajući marže da klize”, rekao je novinarima izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares nakon što je kompanija objavila godišnje rezultate za 2023. uz upozorenje da na očekuje turbulentna godina.

„Naravno, svi pokušavaju da smanje troškove električnih vozila kako bi postigli paritet cijena sa klasičnim pogonom, rekao je izvršni direktor Renoa Luka de Meo odgovarajući na pitanje o cijenama i profitabilnosti kompanije, prenosi Politika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *