Kineska kompanija predstavila novi avion, biće konkurencija Airbusu i Boeingu

Dodajte komentar

Kineski konkurent Airbusovim i Boeingovim putničkim avionima, uskotrupni C919 koji je proizvela kineska kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), obavio je prvo putovanje izvan kineske teritorije, preletjevši iznad sajma Singapore Airshow.

Kina je uložila velika sredstva u pokušaj da prekine dominaciju dva zapadna proizvođača aviona na globalnom putničkom tržištu i ove je godine nagovijestila da će uložiti napore da C919 i COMAC budu prisutniji na domaćem i međunarodnom tržištu.

Taj model aviona certifkovan je samo u Kini, a prvi od četiri proizvedena C919 počeo je prošle godine letjeti u okviru avio kompanije China Eastern Airlines. Airbus i Boeing se bore da pojačaju proizvodnju i zadovolje potražnju za novim avionima, a Boeing se bori i s nizom kriza, pa avio industrija motri kako se COMAC pozicionira kao održiva alternativa. COMAC će u sljedećih 3-5 godina uložiti desetine milijardi juana u proširenje proizvodnih kapaciteta za C919, prenijeli su kineski mediji objavu COMAC-a.

Kineska avio uprava prošlog je mjeseca saopštla da će ove godine nastaviti s procesom sertifikacije aviona C919 pred Agencijom Evropske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA). Taj je proces započeo 2018. C919 jedan je od dva komercijalna aviona koji su na nedjeljnoj pretpremijeri najvećeg azijskog aeromitinga letjeli uz obalu Singapura. Drugi je Airbusov, a Boeing ove godine ne predstavlja komercijalni avion.

Izvor: biznis.ba

 

TAGOVI: , , , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *