Vido Sjekloća: Najgori je onaj projekat koji nije predat

Dodajte komentar

– Najgori je onaj projekat koji nije predat, i osnovni savjet koje bismo dali ostalim lokalnim samoupravama je da moraju razmišljati unaprijed i imati jasno definisane projekte, koji trebaju biti usklađeni sa prioritetima razvoja opštine i potrebama zajednice – kazao je u razgovoru za Bankar Vido Sjekloća, sekretar Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj u Opštini Danilovgrad.

Objašnjavajući kako funkcioniše danilovgradska Kancelarija za projekte u apliciranju i obezbjeđivanju sredstava od donatora, on je ukazao da je potrebno posvetiti pažnju detaljnoj pripremi prijedloga projekata, zatim jačati timove koji se bave implementacijom projekata, kao bitan preduslov.

-Bitna je izgradnja partnerskih odnosa sa relevantnim institucijama, organizacijama civilnog društva, privrednim sektorom kako u zemlji, tako i u regionu, i uspostavljanje trajnih partnerstva, koja potom služe kao osnova za dugoročnu saradnju, a samim tim povlače i prijavljivanje za veći broj projekata, koji onda imaju i veću šansu da budu podržani –  pojasnio je on.

Kako je prethodnih godina u Danilovgradu realizovano više međunarodnih projekata, vrijednih skoro 11 miliona eura,  zahvaljujući angažmanu Kancelarije za projekte, Sjekloća je nabrojao neke od najvažnijih.

-Tu je FLAT – Podrška i trening za djelovanje u slučaju poplava i klizišta, koji je sproveden od 2018.-2021., i podržan kroz IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, a vrijednost je bila 959.000,00 €. Kroz projekat izgrađen je objekat Vatrogasnog doma i Regionalnog trening centra za poplave i klizišta u Danilovgradu, sa moderno opremljenom salom za održavanje predavanja i radionica i opremom za organizovanje praktičnih vježbi i obuka. U izgradnju i opremanje objekta uloženo je preko 500.000 €. Održano je i niz obuka i sprovedene su analize situacije po pitanju poplava i klizišta u području tri zemlje, podsjeća Sjekloća.

Kao značajan pominje i projekat EMPLOYED, realizovan od 2021. – 2022. , koji je podržan je kroz program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, gdje je vrijednost projekta bila 275.476,95 €, a izrađena je Analiza lokalnog tržišta rada, dodijeljeni su grantovi za poslodavce iz Danilovgrada u iznosu od 187.500 €, kao i treninzi za dugoročno nezaposlene za „soft skills“, polovnu komunikaciju i računarsku pismenost.

Tu je i projekat RESCOMM, koji je započet u 2022., a završetak realizacije je u 2024, koji je podržan kroz program IPA prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

-Sama vrijednost projekta je 557.900,79 €, a postignuti su sljedeći rezultati: podizanje kapaciteta sistema zaštite i spašavanja, nabavka opreme i opremanje trening centara za pripradnike službi zaštite, održavanje treninga i jačanje sistema za zajedničko djelovanje – podsjeća Sjekloća.

On pominje još jedan projekat koji je pri kraju realizacije,  Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica.  Period implementacije je od 2022.-2024., a i podržan je kroz program IPA prekogranične saradnje BiH– Crna Gora, gdje je vrijednost projekta  455.000,00 €, a ostvarena je podrška zapošljavanju kroz kreativne industrije, opremanje i uspostavljanje Kreativnih centara,  obuka i razvoj tržišta kreativnih industrija.

-Realizovan je i projekat Unapređenje upravljanja otpadom u opštini Danilovgrad, koji je podržan je kroz program IPA i imfrastrukturne podrške. Budžet projekta je bio 1.019.000,00 €, a urađena je rekonstrukcija zgrade Komunalnog preduzeća, nabavka novih vozila za odvoz otpada, novih kontejnera i kanti i generalno unaprjeđenje sistema odlaganja otpada – podsjeća Sjekloća.

On ukazuje i na projekat LEGEND – Ugradnju geotermalnih sistema u javnim zgradama, koji je podržan kroz transnacionalni program IPA Adriatic, vrijednost projekta je 221.000,00 €, a urađena je rekonstrukcija zgrade Doma kulture sa ugradnjom novog geotermalnog sistema za grijanje i hlađenje.

-„Srce Sinjajevine“ je projekat koji je podržan kroz program „Norveška za vas – Crna Gora“ od Ambasade Kraljevine Norveške. Vrijednost je bila 47.964,00 €, a podržano je 20 poljoprivrednih proizvođača (po 5 iz svake partnerske opštine) koji imaju katune na Sinjajevini.  Realizovan je i projekat Legende tvrđava, koji je je podržao RCC – Regional Cooperation Council, kroz program podrške razvoju turizma je vrijednosti 53.995,15 eura. Uspješan projekat je i opremanje Dnevnog centra za mlade sa smetnjama u razvoju i odrasle sa invaliditetom, podržala ga je Ambasada Bugarske, vrijednost projekta vrijednost je bila 16.500 €– pobrajao je Sjekloća i neke od ostalih projekata iz prethodnih godina.

Kandidovali nove projekte, vrijedne milion eura

U danilovgradskoj opštini sada očekuju dobijanje sredstava za brojne druge projekte, posebno u dijelu prekogranične saradnje.

Sjekloća ukazuje da su  predali i kandidovali projekte u okviru više različitih poziva.

-Za Adrion poziv su predata dva projekta –  jedan za unaprjeđenje zaštite od požara, gdje je očekivani budžet za Opštinu Danilovgrad oko 70.000 €, kao i za zaštitu sušnih područja, gdje je očekivani budžet Opštine Danilovgrad oko 100.000 €. Za poziv IPA prekogranične saradnje BIH – Crna Gora je predat projekat koji se tiče razvoja turističkih atrakcija i digitalizacije u svrhu razvoja turizma, gdje je očekivani budžet za Opštinu oko 100.000 €.

Za poziv IPA prekogranične saradnje Hrvatska-BIH-Crna Gora predata su tri projekta, i to na temu energetske efikasnosti zgrada javne uprave, gdje je očekivani budžet 450.000 €, projekat za podsticaj i razvoj cirkularne ekonomije i ozelenjavanje javnih površina, gdje je očekivani budžet 100.000 € i projekat digitalizacije i interaktivnih gradova, gdje je očekivani budžet  250.000 €. Pored navedenih, za poziv Južni Jadran predat je projekat za jačanje kapaciteta u poljoprivredi kroz organizovanje obuka za poljoprivredne proizvođače, gdje je planirani budžet 34.000 € – nabrojao je Sjekloća za koje projekte u ovoj opštini očekuju sredstva.

Saradnja sa privredom i preko Poslovnog savjeta

U ovoj opštini postoji i Poslovni savjet, koji je, kako kaže Sjekloća, koncipiran tako da članovi mogu biti predstavnici lokalne samouprave, preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, drugih javnih preduzeća i institucija, kao i direktori ili ovlašćena lica preduzeća čije se sjedište nalazi i/ili posluju na teritoriji ove opštine.

-Poslovni savjet je zamišljen kao savjetodavni organ, čiji je osnovni zadatak davanje savjeta, i podnošenje prijedloga i inicijativa u vezi razvoja privrede u Opštini, kao i davanje mišljenja od važnosti za unaprjeđenja poslovne klime. Planirano je da obuhvati značajne privrednike i predstavnike Opštine, sa ciljem da se otklanjaju biznis barijere, unaprijede procedure, a time i poboljša stanje u privredi. Očekuje se i da će privrednici imati sluha za samu opštinu i sugrađane, te da će pomoći svako u skladu sa svojim mogućnostima, a sve za dobrobit građana. Polazna ideja je da se svi članovi razmišljaju šta je to što mogu da urade za naš Danilovgrad, a onda da i urade što je u njihovoj moći da se privredna situacija u opštini unaprijedi – ističe Sjekloća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *