Barbo Škerbinc: Rad u Sloveniji je prilika za radnike iz Crne Gore, i slovenačke poslodavce

Dodajte komentar

Zavod za zapošljavanje Slovenije organizuje seriju događaja pod nazivom “Život i rad u Sloveniji“, u cilju pružanja podrške i informacija zainteresovanima iz Crne Gore o mogućnostima života i rada u Sloveniji. Događaji će se održati 20. februara u hotelu Hilton u Podgorici i 21. februara u Sportskom centru Nikšić, i trajaće oba dana od 10h do 17h.

O ciljevima ovih događaja (koji slijede nakon devet događaja o zapošljavanju koje je slovenački Zavod već organizovao u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini), i o koristi koje mogu donijeti kako zainteresovanim radnicima iz Crne Gore tako i slovenačkim poslodavcima, Bankar je razgovarao sa generalnom direktoricom Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, Gretom Metkom Barbo Škerbinc.

Koji je razlog zbog kojeg je Zavod za zapošljavanje Slovenije odlučio da organizuje ovakve događaje, i zašto baš u Crnoj Gori?

Migracije su dio naše svakodnevice i u budućnosti se očekuje njihov rast. Glavni cilj ovih događaja je pružanje pouzdanih informacija strancima koji su u potrazi za poslom o uslovima za život i rad u Sloveniji, ali i odgovarajuće pravne zaštite i sigurnosti. Iz tog razloga, naši su napori usmjereni na informisanje potencijalnih radnika u njihovim matičnim državama o pravima, procedurama zapošljavanja, zakonodavstvu i drugim pitanjima na način koji će im biti razumljiv.
Naime, u Sloveniji se u budućnosti predviđa dalji rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti. Stoga očekujemo da će na tržištu rada postojati određeni nedostaci radne snage, dok će se zapošljavanje koje je potrebno našoj privredi povećavati. Kako se poslodavci u Sloveniji već duže suočavaju s velikim nedostatkom ljudstva, koje je dodatno evidentno nakon katastrofalnih poplava i klizišta koji su zadesili Sloveniju u avgustu prošle godine, želimo da pomognemo našoj državi da osigura odgovarajuću radnu snagu neophodnu za obnovu naše zemlje, i u tom pogledu računamo na pomoć stranih radnika iz naših susjednih republika. U 2023. je evidentiran najveći broj izdatih dozvola za boravak i rad za državljane Crne Gore iz građevinarstva, ugostiteljstva, prerađivačke industrije, transporta i skladištenja, odnosno iz onih sektora koji su potrebni za obnovu nakon prošlogodišnje prirodne katastrofe.

Kome su događaji u Podgorici i Nikšiću namijenjeni? Koje kompanije će učestvovati i šta nude?

Događaj je namijenjen svim građankama i građanima Crne Gore i šire, kako bismo im pružili što sveobuhvatnije informacije o životu i radu u Sloveniji. Zbog toga nam je značajno da i u komunikaciji sa slovenačkim poslodavcima naglasimo da nije dovoljno samo ponuditi pristojnu platu, već i da radnicima moraju pomoći u svim koracima mobilnosti i aktivno ih podržati da se uspješno integrišu u društvo nakon dolaska u Sloveniju. Tu prvenstveno mislimo na pomoć u obezbjeđivanju smještaja, spajanju porodica itd.
Pošto su najbolje informacije “iz prve ruke”, na ovom događaju će biti prisutno oko 20 uglednih slovenačkih poslodavaca iz različitih krajeva, koji zapošljavaju više od 12.000 radnika. Najviše poslodavaca dolazi iz sektora zdravstva i socijalne zaštite, kao i transporta i skladištenja. Na događajima će se predstaviti i poslodavci iz drugih sektora, kao što su ugostiteljstvo, prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, vodosnabdijevanje, upravljanje otpadom itd, a među prijavljenim poslodavcima su i oni koji traže radnike u sanaciji posljedica poplava i klizišta.


Prilikom posjete Crnoj Gori, poslodavci će posebno htjeti da se povežu sa onima koji traže posao u različitim oblastima, i biće u potrazi za radnicima u zdravstvu, njezi i socijalnoj zaštiti, vozačima kamiona i autobusa, skladištarima, kuvarima, konobarima i drugim radnicima za poslove u ugostiteljstvu i turizmu, proizvodnji, građevinarstvu, servisnoj djelatnosti, održavanju, prehrambenoj industriji itd.

Podaci pokazuju da u Sloveniji uglavnom postoji nedostatak ljekara, inženjera, građevinara… Da li je to tačno? Kakve pogodnosti mogu očekivati oni koji su zainteresovani za rad i život u Sloveniji?

Sloveniji su potrebni praktično svi profili, kako visoko kvalifikovani tako i niže kvalifikovani kadrovi iz različitih sektora. Više od polovine poslodavaca u Sloveniji suočava se sa problemima pri zapošljavanju, a slovenački poslodavci veoma cijene radnike iz zemalja bivše Jugoslavije. Zato ove događaje želimo da iskoristimo kako bi prikazali poslovne mogućnosti u različitim sektorima i regionima, odnosno sve što Slovenija može da ponudi. Moramo biti svjesni da su radne migracije naša stvarnost i da se ljudi koji se odluče da se presele u drugu zemlju iz različitih razloga ne mogu spriječiti da to i učine. Zato smatramo ulogu i misiju Zavoda za zapošljavanje naročito značajnom, kako bismo radnicima pružili adekvatnu zaštitu pravim i ažurnim informacijama i time izbjegli bilo kakve zloupotrebe.

Za Sloveniju važe stroga pravila postupanja prema radnicima, a mnogi bi rekli da je uzor drugim zemljama ili republikama bivše Jugoslavije. U kojem pogledu je ovo posebno slučaj?

U Sloveniji su vrlo strogi uslovi u pogledu jednakog postupanja prema zaposlenima, bez obzira na starost, državljanstvo i druge lične okolnosti, pa se uslovi za zaposlene ne razlikuju u odnosu na to kojoj društvenoj grupi pripadaju. U slučajevima koji podrazumijevaju da se cijela porodica preseli u drugu zemlju i kada je potrebna je još veća podrška mobilnosti, Zavod za zapošljavanje takođe pruža odgovarajuću pomoć.
Čini mi se da je Slovenija posljednjih godina sazrela kao država i da smo svjesni da ćemo biti privlačna destinacija za život i rad samo ako možemo ponuditi dobre i podsticajne uslove. Toga su svjesni i mnogi slovenački poslodavci koji će nam se pridružiti na događajima u Crnoj Gori, jer na različite načine, prije svega profesionalnim odnosom prema svojim zaposlenima, ulažu velike napore da zadrže kadar i njeguju prijatno radno okruženje.
I mi u Zavodu znamo koliko je ovo važno, zbog čega ćemo na događajima, osim prezentacije mogućnosti za zapošljavanje u Sloveniji, pokušati odgovoriti i na druga pitanja o životu u Sloveniji, jer odluka o zapošljavanju vani često utiče i na druge članove porodice. U tom smislu, na događajima će biti omogućeno i individualno karijerno savjetovanje.

Pored ovih događaja, na koji način Slovenija još pomaže kompanijama, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile veliki dio privrede? Da li postoje i neke usluge koje bi mogla više koristiti i Crna Gora?

U Sloveniji je usvojena hitna zakonodavna regulativa zbog poplava prošlog ljeta sa različitim mjerama za sufinansiranje. Zavod je igrao odlučujuću ulogu, jer smo time pomogli poslodavcima i opštinama koje su pogođene poplavama i klizištima da se oporave i izbjegnu otpuštanje zaposlenih. Takođe, zbog takvih mjera, stopa nezaposlenosti u Sloveniji je jedna od najnižih u EU, zbog čega smo u potrazi za radnicima u inostranstvu. Zavod za zapošljavanje pruža sveobuhvatne usluge poslodavcima u potrazi za radnicima i za to imamo mrežu specijalizovanih kancelarija za poslodavce širom Slovenije, gdje savjetnici pružaju poslodavcima sve usluge na jednom mjestu. Zbog niske nezaposlenosti, trenutno razvijamo posebne usluge za podršku zapošljavanju teže zapošljivih kategorija, kao što su osobe sa invaliditetom i dugotrajno nezaposlena lica. Razvijamo i usluge za prognoziranje potreba na našem tržištu rada, kako bismo naše stanovništvo dodatnim obukama pravovremeno pripremili na izazove sa kojima se mogu potencijalno suočiti, i za sada smo uspješni u tim naporima.

*Detaljnije informacije o događajima mogu se naći na sajtu: https://zivotiradusloveniji.me

(bankar.me)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *