Mikavica: Zloupotrebu bolovanja treba nazvati pravim imenom, to je krađa i korupcija

Dodajte komentar

Promjenama zakonskih rješenja, u saradnji sa resornim ministarstvima i socijalnim partnerima riješićemo dugogodišnji problem zloupotrebe bolovanja, kazao je Gradskoj RTV Slobodan Mikavica, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore.

Mikavica je gostujući u emisiji “”Znam da znaš” kazao da zloupotreba bolovanja ne pogađa samo realni sektor već i državnu administraciju i istakao da se zajedničkim snagama mora pronaći adekvatno rješenje problema koji je decenijama zanemarivan.

“Najvažnije je da zloupotrebu bolovanja nazovemo pravim imenom. To je krađa i korupcija, Unija Poslodavaca je ponovo aktuelizovala ovu problematiku. Obavljeno je niz konsultacija, prije svega, sa našim članstvom, koje je iznijelo probleme sa kojima se suočava. Sa tim konkretnim primjerima smo išli na razgovor sa partnerima”, istakao je Mikavica.

Kako ističe Mikavica poslodavci najviše problema imaju sa zloupotrebom bolovanja koja traju do 60 dana.

“Ta bolovanja finansijski padaju na teret poslodavaca, njihova zloupotreba je češća jer su to bolovanja koja ne prolaze dodatne kontrole i dokazivanja već zavise od izabranog ljekara ili specijaliste”, kazao je Mikavica.

Prošle godine je, kako ističe Mikavica, primijećen znatan rast bolovanja, prije svega u državnim institucijama.

” Imamo porast bolovanja sa oko 13. 700 na 14. 800, što je više od milion radnih sati. To je ogroman broj, kao da, na primjer, cijela prosveta ne radi dva mjeseca. Rast je prepoznat u institucijama gdje je došlo do promjene na čelnim mjestima i gdje su se, kako se vjeruje, zaposleni nezadovoljni promjenama odučili na ovaj korak. Svi smo toga svjesni ali ćutimo i ništa ne preduzimamo”, istakao je Mikavica.

Iz Unije poslodavaca, poručuje Mikavica, predlažu konkretne korake kako bi se stalo na put zloupotrebama.

“To je formiranje komisije koja će moći da vrši kontrolu i u stanu pacijenta. Medicinska dokumentacija bi trebalo da sadrži preporuke šta pacijent može ili smije da radi u periodu bolovanja. Da li smije da putuje van mjesta boravka, kada smije da napušta stan, da li smije da obavlja druge poslove. Do sada je bilo drugačije. Bili ste svjesni da neko zloupotrebljava bolovanje ali nijeste mogli da reagujete”, kazao je Mikavica.

Izvor: Gradski.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *