Sedmi m:tel app konkurs: Za inovativne aplikacije nagrađeni srednjoškolci iz Podgorice i Bijelog Polja

Dodajte komentar

Kompanija MTEL je sada već tradicionalno i ove godine organizovala konkurs za srednjoškolce u izradi mobilnih aplikacija za Android™ ili iOS – m:tel app. Crnogorski srednjoškolci su po sedmi put imali priliku da pokažu kreativnost i znanje i da osvoje pametne telephone i plasman na Regionalni app izazov koji će se održati od petog do sedmog marta u Beogradu.

Konkurs je trajao do 29. januara, a prema ocjeni stručne komisije najbolje su bile aplikacije Vision Assist, Srednje Elektro-Tehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, Mealy, Srednje Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja, Eco Guardian, Srednje Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja, Eshopper, Srednje Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja i Pomozi, Srednje Elektro-Tehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice.

Nagradu najboljima je uručio direktor Sektora za strategiju i rizike kompanije MTEL, Dušan Radusinović koji je izrazio zadovoljstvo na prilici da čestita autorima najuspješnijih aplikacija.

“Veoma nas raduje što smo dobili novu generaciju mladih, koja je u svakom pogledu spremna da odgovori izazovima digitalizacije i da mijenja svijet. Nagrada koju ste osvojili je najbolji dokaz da vrijedi pratiti svoje ideje i da posvećenost, trud, timski rad uvijek daju pravi rezultat,” kazao je Radusinović.

Svaka od nagrađenih aplikacija ima svoju društveno-odgovornu misiju i nudi načine za olakšano obavljanje dnevnih obaveza. Eco Guardian nudi olakšanu mogućnost prijavljivanja divljih deponija, Eshopper koji olakšava onlajn trgovinu, aplikacija Mealy olakšava nalaženje recepata, aplikacija Pomozi  ima za cilj da podstakne građane Crne Gore da više doniraju humanitarnim organizacijma, dok Vison Asisst koji slabovidim i ljudima oštećenog vida omogućava lakše snalaženje u prostoru i pronalaženje predmeta.

“Razvili smo aplikaciju koja slabovidim osobama olakšava snalaženje u prostoru tako što im glasovnim komandama može reći koji objakat se nalazi ispred njih. Da bismo olakšali slijepim osobama cijeli pokret kroz aplikaciju mogu napraviti glasovnim komandama, kao što je “Povežio se na naočare”, “Sljedeća strana” i slično,” kazao je Đorđije Vujović iz Srednje Elektro-Tehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice.

Jedna od mentorki timova koji su učestovovali u ovom projektu, Jelena Babić iz škole “Vaso Aligrudić” istakla je značaj ovog MTEL-ovog projekta.

“MTEL kao društveno odgovorna kompanija prepoznaje veliki značaj koji ovo takmičenje ima za sve naše učenike. Učestvovanje na takmičenjima učenicima daje dodatnu motivaciju, naročito kada je u pitanju timski rad. Kroz timski rad oni dodatno razvijaju vještine rješavanja problema, vještine evaluacije i vještine komunikacije,” kazala je Babić.

Veliko zadovoljstvo što su imali priliku da uče kroz ovaj proces, ali i budu nagrađeni izrazili su i sami učesnici.

“Ova nagrada me motivisala  da bolje radim, a praktičan rad mi je pomogao da naučim više stvari, da se usavršim kao programmer, a možda i kao čovjek,” kazao je Anes Čoković, Elektro-Ekonomska Škola Bijelo Polje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *