Njemačka troši milijarde na izgradnju gasnih elektrana

Dodajte komentar

Njemačka će potrošiti 16 milijardi evra za izgradnju četiri gasne elektrane u nastojanju da obezbijedi adekvatno snabdijevanje električnom energijom nakon ukidanja nuklearnih reaktora, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Ovo dolazi kao dio velikog remonta energetske mreže u zemlji, navodi ministarstvo.

Nove elektrane na gas će kasnije raditi na vodonik između 2035. i 2040. Tržišni mehanizam za povećanje kapaciteta omogućiće proširenje proizvodnje električne energije do 2028. godine, rekli su njemački zvaničnici u saopštenju, prenosi Raša Tudej

Postrojenja će imati ukupan kapacitet do 10 gigavata i očekuje se da će biti od vitalnog značaja za obezbijeđivanje stabilnog snabdevanja električnom energijom „čak i u vremenima kada je malo sunca ili vjetra.”

Najveća ekonomija EU, koja je prije sukoba u Ukrajini podsticala svoju industriju ruskim gasom, morala je da poveća uvoz električne energije prošle godine nakon što je vlada odlučila da ukine nuklearnu energiju dok se kreće ka obnovljivim izvorima energije.

Prošlog aprila, Njemačka je zatvorila svoja posljednja tri nuklearna reaktora uprkos upozorenjima da bi to zapravo izazvalo sagorijevanje više fosilnih goriva.

Njemačka je sebi postavila cilj da smanji emisiju staklene bašte za 65 odsto do 2030. godine, što je plan koji je još ambiciozniji od onog koji je postavila EU u cjjelini. Međutim, prošlogodišnji izveštaj Federalne agencije za životnu sredinu pokazao je da će cilj verovatno biti promašen jer je dugotrajna energetska kriza gurnula prelazak na obnovljive izvore energije u zemlji na dnevni red.

(Politika)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *