Žižić: Odluku o vještačkom osnježavanju donijeti na osnovu studija

Dodajte komentar

S nedostatakom snijega suočeni su i brojni evropski skijaški centri. Naučnici procjenjuju da za 50 godina skijališta koja su ispod 1.500 metara nadmorske visine neće moći da održavaju ski staze. Prema tim procjenama ni savremeni sistemi za osnježivanje staza neće funkcionisati zbog visokih temperatura.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vuk Žižić podsjetio je u razgovoru za TVCG da je prostornim planom za Bjelasicu i Komove još 2010. godine predviđena lokacija za izgradnju skijališta.

“Nisam siguran da su tada uzimali u obzir klimatske promjene, ali svakako mi smo sad u situaciji da smo naslijedili te investicije, da je ogroman novac građana uložen u te investicije i izgradnju skijališta, tako da ipak tu negdje kao država moramo zauzeti stav da se te investicije završe, da se dovedu do kraja”, kaže Žižić.

Kako kaže, to je jedan odgovoran pristup i prema novcu građana Crne Gore.

“Tako da bih u tom dijelu rekao da je potrebno svakako za sve dalje investicijske odluke u tom dijelu primijeniti jedan interdisciplinarni pristup, uključiti stručnjaka iz raznih oblasti kako bi se na bazi toga i na temelju tih analiza donosile buduće odluke”, kaže Žižić.

Pojašnjava da uslijed visokih temperatura ni samo vještačko snježavanje ne može donijeti korist zato što je vještačka podloga vještačkog snijega neodrživa na visokim temperaturama.

“Ono što ćemo predlagati kao ministarstvo jeste da se na bazi ozbiljnih studija, sa visokog ekspertskog nivoa, uzmu u obzir svi faktori i okolnosti koji utiču na tu investiciju i uopšte na vještačko snježavanje, na bazi toga donijeti odluku da li nastaviti investiranje u tom dijelu”, zaključuje Žižić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *