Crna Gora poboljšala rejting na OECD skali

Dodajte komentar

Organizacija za Ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila je ažuriranu listu – Klasifikacije rizika zemlje, u kojoj je istaknuto poboljšanje rejtinga Crne Gore sa kategorije 7 na kategoriju 6, prema klasifikaciji zemalja na OECD skali, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Kako su kazali, unaprjeđenje rejtinga na OECD skali odražava poboljšanje generalne percepcije rizika jedne zemlje, uzimajući u obzir ekonomske pokazatelje, ocjenu trenutne političke stabilnosti, kao i istaknute napore u sprovođenju reformi posebno kada je riječ o poboljšanju transparentnosti.

– Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je međuvladina organizacija koju čini 38 zemalja članica, osnovana 1961. godine sa ciljem unaprjeđenja ekonomskog razvoja i međunarodne trgovine – dodaju iz Ministarstva.

Navode i kako ovaj napredak u klasifikaciji, prema OECD standardima, ima pozitivne implikacije i doprinosi ne samo poboljšanju ambijenta za međunarodnu saradnju, već i privlačenju investicija, potencijalnih grantova, kao i povećanju konkurentnosti uslova međunarodnog finansiranja za strateške projekte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *