Ruska ekonomija jača nego što se mislilo

Dodajte komentar

Ruska ekonomija će ove godine zabilježiti mnogo veći rast nego što se prethodno očekivalo, jer vojna potrošnja predsjednika Vladimira Putina podstiče jači rast, saopštio je juče Međunarodni monetarni fond.

Predviđa se da će bruto domaći proizvod Rusije porasti za 2,6 procenata ove godine, što je značajno brže u odnosu na prognoze MMF iz oktobra, i nešto sporije od procijenjenog rasta od 3 procenta za 2023. godinu.

Povećanje za 1,5 procentnih poena za rusku ekonomiju je najveće među svim ekonomijama koje su obuhvaćene u ažuriranom MMF-ovom Pregledu svjetske ekonomije, ističe “Fajnenšl tajms” i dodaje da to pokreće pitanja oko efikasnosti zapadnih sankcija koje imaju za cilj da podriju kapacitete Kremlja da finansira rat u Ukrajini.

List ističe da su prognoze MMF-a u vezi sa Rusijom pozitivnije čak i od predviđanja Kremlja budući da konzervativna Centralna banka Rusije predviđa rast od svega 0,5-1,5 odsto u 2024. godini, što je pad u odnosu na 2,2-2,7 odsto u 2023. godini.

Pjer-Olivije Gurinčas, glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je da su nove projekcije “donekle preliminarne”, dok ekonomisti fonda pokušavaju da potvrde ruske statistike. “Ono što je definitivno slučaj jeste da se ruska ekonomija pokazala bolje nego što smo očekivali mi i mnogi drugi”, kazao je on u intervjuu za FT.

Ovo se može objasniti snažnim podsticajem koji pruža vlada putem “ratne ekonomije” u Rusiji, rekao je. Stabilne cijene sirovina pomažu održavanju prihoda od izvoza vezanog za fosilna goriva i predstavljaju važan doprinos ukupnoj aktivnosti.

Putin, koji tradicionalno prepušta makroekonomsku politiku svojim tehnokratama predvidio je ranije ovog mjeseca na jednom poslovnom skupu u Kabarovsku da će rast biti čak iznad zvanične prognoze Rusije.

Na globalnom nivou Međunarodni monetarni fond je blago povećao svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta, unaprijedivši izglede i za SAD i Kinu – dvije najveće svjetske ekonomije – uz navođenje bržeg od očekivanog smirivanja inflacije.

“Globalna ekonomija nastavlja da ispoljava izuzetnu otpornost, sa inflacijom koja je u padu i rastom koji se održava. Povećavaju se šanse za blago slijetanje”, kazao je Gurinčas novinarima. “Veoma smo daleko od scenarija globalne recesije”, istakao je.

Međutim on je, kako prenosi Rojters, upozorio da ostaju rizici, uključujući geopolitičke tenzije na Bliskom istoku i napade u Crvenom moru koji bi mogli poremetiti cijene proizvoda i lance snabdijevanja.

(Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *