Mujović formirao međuresornu Komisiju, sjednice javne

Dodajte komentar
Foto: Vlada CG

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović formirao je Međuresorni radni tim za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara resources, o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu. Komisija broji 12 članova. Vesna Brajović, iz ministarstva energetike i rudarstva, biće predsjednica Komisije, dok će njen zamjenik biti Loran Mohamad, iz istog resora.

Predstavnik ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera biće Nenad Vitomirović, a ministarstva finansija Jelena Bojić i Maja Mitrović. Komisija će imati i člana iz Geološkog zavoda Crne Gore, Darka Božović, Instituta za javno zdravlje, Ivanu Joksimović, te Agencije za zaštitu životne sredine, Milana Gazdića. Miloš Rajković biće član ispred NVO Ljepši Mojkovac, a Milan Fuštić ispred GI Zdravi Mojkovac. Kompanija Tara Resources imaće dva predstavnika, Zorana Arsenijevića i Luku Popovića.

Komisija ima rok od mjesec da napravi detaljnu analizu i donese konačnu odluku o sudbini Ugovora.

Kako je za Portal RTCG kazao ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, sjednice Komisije biće otvorene za javnost.

“Moja želja da kroz ovu komisiju uvedemo novu praksu da pitanja od vitalnog interesa za građane Crne Gore ne smiju biti obavijena velom tajnosti, pa će zato sve sjednice međuresorne Komisije biti otvorene za javnost. Svi moramo znati šta se dešava po pitanju kapitalnih projekata”, kazao je ministar Mujović.

Podsjetimo, na upit resornog ministra, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović dostavila je dopis u kome navodi da su se stekli uslovi za raskid ugovora s koncesionarom rudnika Brskovo kod Mojkovca, jer nijesu dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, niti postoje pretpostavke za njihovo izdavanje.

U dokumentu, u koji je TVCG imala uvid, Ćirovićeva je istakla da resorna ministarstva sada treba da naprave detaljnu hronologiju preuzetih i izvršenih obaveza koncesionara i države.

Naime, u članu 35 Ugovora navodi se da ugovorne strane mogu raskinuti ugovor prije vremena u slučaju da koncesionar u datim rokovima ne izvrši istraživanja odnosno ne otpočne eksploataciju.

Podsjetimo, ministar Mujović kazao je ranije da je on protiv otvaranja rudnika Brskovo, ako je cijena degradacija zdravlja građana i životne sredine.

A na sjednici SO Mojkovac krajem godine, na kojoj su odbornici raspravljali da li žele rudnik u svom gradu ili ne, 14 odbornika glasalo je za inicijativu kojom se traži da se konstatuje prestanak ugovora sa firmom “Tara resources” i da se zabrane sve rudarske aktivnosti na teritoriji ove opštine.

Tokom debate na sjednici SO čulo se da rudnik treba kategorično odbaciti zbog žive i ostalih štetnih materija, te da se ugrožava život, bezbjednost građana Mojkovca, piše RTCG.

Cijelu priču o eventualnom negativnom uticaju otvaranja rudnika započeli su ekolozi i građani, zbog, kako su naveli namjere investitora da otpadne materijale rudnika deponuje u novom jalovištu.

Ugovor sa kompanijom iz Australije o geološkom istraživanju lokaliteta Brskovo potpisan je 2010. godine, a 2018. godine australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik “Brskovo mine”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *