Inicijativa Mujovića pokrenula pitanje Rudnika uglja Berane

Dodajte komentar

Rudnik uglja Berane raspolaže značajnim zalihama rude, a koji model revitalizacije je moguć i optimalan, pokazaće ekonomska analiza koja bi trebalo da se uradi u najkraćem roku, zaključak je sastanka koji je inicirao ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sa vlasnikom Rudnika uglja Berane Brankom Zečevićem, predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem i predsjednikom Opštine Berane Vukom Todorovićem.

Stav ministra Mujovića, kako navode iz resornog ministarstva, je da sve kapacitete sjevera treba iskoristiti u cilju revitalizacije i razvoja ovog dijela Crne Gore.

“Preliminarni podaci o rezultatima popisa ukazuju na potrebu agilnijeg djelovanja države, ali i lokalnih samouprava u pravcu stvaranja pretpostavki za snažniji privredni razvoja sjeverne regije. Takve aktivnosti podrazumijevaju nova investiciona ulaganja i strateške partnere, a moje mišljenje je da naprije moramo procijeniti trenutno stanje, status postojećih proizvodnih kapaciteta i potencijala, kako bismo realno sagledali mogućnosti i dalje korake”, istakao je Mujović.

Ministrova inicijativa je više nego opravdana, a tome u prilog govore i podaci koje je iznio vlasnik Rudnika Branko Zečević.

Kako je istakao, u Rudniku postoje značajne zalihe uglja. Zečević tvrdi da, uz određene pretpostavke i modele saradnje sa EPCG i rudnikom uglja u Pljevljima, eksploatacija i proizvodni proces može početi za 4 do 6 mjeseci od donošenja konačne odluke. Da je to realno, smatra i predsjednik Odbora direktora EPCG Đukanović. On naglašava da tome mora da prethodi izrada analize modela saradnje, a EPCG je spremna da ih razmotri.

Koliko je ovo pitanje važno za Berane, ali i cijeli sjever, pokazuje i spremnost lokalne samouprave da se uključi u projekat kako bi na realnim osnovama obezbijedli upošljavanje značajnog broja ljudi, dodaju iz Ministarstva.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je inicijativu minsitra Mujoivića ocijenio kao veoma značajnu, a Opština će sa svoje strane razmotriti sve zakonske mogućnosti podrške pokretanju ovog postrojenja.

Zajednički zaključak je da je najvažniji korak napravljen angažovanjem ministra Mujovića i utvrđivanjem reda poteza kako bi se, nakon dužeg vremena, ovo pitanje pokrenulo.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *