“Uspješnim hedžingom ušteda od 4 miliona već u januaru”

Dodajte komentar
Sa jedne od raanijih press konferencija

Premijer Milojko Spajić saopštio je da je izvršena transakcija hedžinga i “naša rata koja dospijeva 21. januara će biti za 4 miliona manja nego što je trebala da bude. Ta ušteda će naravno biti na korist građana Crne Gore i biće velika pomoć ove godine” poručio je Spajić.

On je pojasnio da je hedžing instrument koji je pomogao da se kamatna stopa smanji sa 2% na 0,98%.

To je, kako je kazao, propušteno da se uradi u julu prošle godine u mandatu 43. Vlade kada je postojala prilika za produženje prethodnog aranžmana koji je zaključio kao ministar finansija i socijalnog staranja.

Naime, Crna Gora je uspjela da ugovori hedžing aranžman i da ponovo od valutnog rizika osigura dug države. Kompletan iznos kreditnog aranžmana za autoput Bar-Boljare je zaštićen do kraja otplate duga kineskoj EXIM banci, do 2035. godine, uz mogućnost redefinisanja uslova nakon 2 godine.

Novi hedžing ugovoren je sa 4 banke (evropske i američke) koje su imale najprihvatljivije uslove.

“Cijeli proces je sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima ISDA (Međunarodna asocijacija za transakcije sa svopovima i finansijskim derivatima). Ovo je veliki uspjeh za državu Crnu Goru sa kreditnim rejtingom B/B1, čime se potvrđuje aktivno i odgovorno upravljanje javnim dugom”, kazao je Spajić.

Time je, kako kaže, ispunjeno još jedno obećanje 44. Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *