“Vjerovatno smanjenje kamatnih stopa u 2024.”

Dodajte komentar
Foto: Twitter Christine Legarde

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno će smanjiti kamatne stope na ljeto, izjavila je predsjednica ECB Kristin Lagard u Davosu u razgovoru za Bloomberg u odgovoru na pitanje da li postoji podrška većine za takav potez.

„Rekla bih da je i to vjerovatno, ali moram da budem uzdržana, jer takođe govorimo da smo zavisni od podataka i da još postoji nivo neizvjesnosti i neki pokazatelji nijesu fiksirani na nivou na kome bismo željeli da ih vidimo“, navela je Lagard, prenosi Biznis.rs.

Dan prije početka takozvanog perioda zatišja koji prethodi sastancima ECB o monetarnoj politici, predsjednica se pridružila mnogim svojim kolegama u nastojanju da ublaži očekivanja o skorom ublažavanju monetarne politike, istovremeno priznajući da su zvaničnici na putu ka konačnom smanjenju troškova zaduživanja.

Lagard je istakla da svako od njenih kolega ima svoje viđenje koje ona u potpunosti poštuje.

„Generalno, usaglašavamo se u odlukama koje donosimo na bazi podataka. Neki od njih imaju svoje domaće podatke i stope inflacije, koje se razlikuju od zemlje do zemlje“, navela je predsjednica ECB.

Ona je takođe rekla da tržišne opklade na agresivno smanjenje kamatnih stopa odvlače pažnju. „To ne pomaže našoj borbi protiv inflacije, ako su očekivanja previsoka u poređenju sa onim što će se vjerovatno dogoditi“, kazala je Lagard.

Tržišta novca odgovorila su na njene komentare u srijedu tako što su uporedila obim rezova koji se očekuje od ECB ove godine. Ona predviđaju smanjenje kamatnih stopa za 140 baznih poena (1,4 odsto) do kraja tekuće godine, što je ekvivalentno smanjenju kamata pet puta za nešto manje od po 0,25 odsto.

Lagard je takođe naglasila da je zvaničnicima potrebno više dokaza prije nego što budu sigurni da su potrošačke cijene pod kontrolom. „Na dobrom smo putu, u pravcu smo ka dva odsto, ali dok ne budemo sigurni da je dva odsto srednjoročno održivo, nećemo da proglašavamo pobjedu“, zaključila je Lagard.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *