Američki bitcoin ETF-ovi su tu, šta sada?

Dodajte komentar

Nakon što je američki SEC otvorio vrata za prvih jedanaest ETF-ova na spot cijeni bitcoina, aktivnost s kriptovalutama se smirila. Nakon “blagoslova” SEC-a, bitcoin je prešao 49.000 dolara (to je bio dvogodišnji vrhunac), ali je potom izgubio oko 15 posto svoje vrijednosti. Sinoć je iznosio 43 hiljade dolara.

Zanimljivo je posmatrati koliko svježeg novca američki ulagači ulažu u ovu investicionu klasu. Više od pola milijarde dolara otišlo je iz ETF-a koji je postao Bitcoin Trust u prvih nekoliko dana, što nije potpuno neočekivano budući da Grayscale, koji upravlja Bitcoin Trustom, naplaćuje naknadu od 1,5%. To je vrlo visoko za ETF-ove, drugi najskuplji spot bitcoin ETF (od jedanaest koji već rade), na primjer, ima naknadu od samo 0,25%.

Očekuje se da će dio novca koji su ulagači izvukli iz Bitcoin Trusta poteći u druga kripto ulaganja, možda čak i u spot bitcoin ETF-ove. Ostali su već primijetili vrlo dobre priljeve u prvim danima rada. IBIT koji podržava BlackRock imao je gotovo 500 miliona dolara priliva u prva dva dana, FBTC kojim upravlja Fidelity imao je 421 milion dolara, prenosi SEEbiz.

Pritom treba dodati da neke važne investicione kompanije još uvijek ne žele da uhvate voz. Vanguard kaže da je predan svom konzervativnijem pristupu, tako da neće nuditi bitcoin spot ETF-ove. Nisu se predomislili ni nakon što je niz razočaranih investitora na društvenim mrežama objavio da napuštaju Vanguard i prelaze u konkurenciju koja nudi bitcoin ETF-ove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *