Naziru se ozbiljni ekonomski problemi u Kini: Berza u slobodnom padu

Dodajte komentar

Nakon nekoliko teških godina za kinesku ekonomiju, čini se da je tržište dionica u zemlji sada u slobodnom padu, a vlasti traže od institucionalnih ulagača da ne prodaju dionice u pokušaju da stabiliziraju cijene dionica jer se stranci povlače.

U ponedjeljak su kineske dionice pale nakon što je centralna banka zemlje odlučila zadržati svoju srednjoročnu kamatnu stopu nepromijenjenom na 2,5 posto, ne uspjevši smanjiti kamate kako su ulagači očekivali. CSI 300 u zemlji bio je na najnižem nivou od 2019. godine, što je rekord oboren tek u oktobru 2023.

Indeks je danas u odnosu na ponedjeljak porastao za 0,006 posto, dok je u odnosu na godinu ranije pao za 25,64 posto. Globalna su tržišta, s druge strane, porasla u protekloj godini, pri čemu je S&P 500 skočio za 24 posto u 2023., dostigavši istorijski rekord.

Dok je CSI 300 konstantno tonuo tokom prošle godine, MSCI World indeks, koji pokriva zastupljenost velikih i srednjih poduzeća u 23 zemlje s razvijenim tržištima (DM) – počeo je postojano rasti od početka drugog kvartala 2023. godine.

Indeks FTSE China 50, indeks kojim se može trgovati u stvarnom vremenu koji se sastoji od 50 najvećih i najlikvidnijih dionica u zemlji, pao je za 1,77 posto između ponedjeljka i utorka kao dio dugotrajnog velikog pada u posljednjih šest mjeseci. U odnosu na godinu prije, indeks je manji za 29,24 posto.

Kineski regulatori tržišta pokušali su stabilizirati tržište nametanjem ograničenja koja sprječavaju neke ulagače da budu neto prodavači dionica određenim danima.

Sve donedavno, činilo se da ograničenja regulatora funkcionišu kako treba, jer je referentni dionički indeks CSI 300 izvijestio o oporavku od tri posto u zadnjoj sedmici 2023., kako je izvijestio Financial Times.

Međutim, ovaj skromni uspjeh poništen je u prvoj sedmici 2024. jer su vlasti bile prisiljene ukloniti ograničenja za neke manje uzajamne fondove i brokere suočene sa sve većim otkupima od klijenata, pri čemu je indeks pao za više od četiri posto ovaj mjesec, piše Newsweek.

Kineskoj centralnoj banci, Narodnoj banci Kine (PBOC), ostavljeno je malo manevarskog prostora za jačanje ekonomije zemlje jer je kineski juan oslabio posljednjih mjeseci, a banka vjerovatno želi izbjeći dalji gubitak vrijednosti. Juan je ove godine već oslabio više od 1 posto u odnosu na američki dolar.

S druge strane, čini se da je vodstvo zemlje nevoljno koristiti državne fondove i finansijske institucije za masovnu kupovinu dionica i jačanje nacionalne ekonomije.

Ova očita nespremnost za intervenciju uplašila je strane ulagače, s devet desetina novca koji je pritjecao na kinesko tržište dionica iz inostranstva 2023. otišlo je do kraja godine, prema proračunima FT-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *