Profit JPMorgan Chase-a manji za 2,9 milijardi dolara

Dodajte komentar
Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon

JPMorgan Chase saopštila je u petak da je profit banke u četvrtom tromjesečju opao nakon plaćanja naknade od 2,9 milijardi dolara vezanih za vladine zapljene propalih regionalnih banaka prošle godine.

Šta je kompanija objavila u odnosu na ono što su analitičari koje je anketirao LSEG, ranije poznat kao Refinitiv, očekivali:

  • Zarada po dionici: 3,04 USD, možda se ne može porediti sa očekivanim 3,32 USD
  • Prihod: 39,94 milijarde dolara, u odnosu na očekivanih 39,78 milijardi dolara

Banka je saopštila da je kvartalna zarada pala 15% na 9,31 milijardu dolara, ili 3,04 dolara po dionici, u odnosu na godinu ranije. Ako se ne računa naknada vezana za regionalnu bankarsku krizu i 743 miliona dolara gubitaka od ulaganja, zarada bi bila 3,97 dolara po dionici.

Prihod je porastao 12% na 39,94 milijarde dolara, nadmašivši očekivanja analitičara.

Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon rekao je da su cjelogodišnji rezultati postigli rekord jer je najveća američka banka po imovini imala bolji učinak od očekivanog u pogledu neto prihoda od kamata i kreditnog kvaliteta. Banka je saopštila da je ostvarila skoro 50 milijardi dolara profita u 2023. godini, od čega je 4,1 milijarda dolara došla od First Republic.

Baš kao što je to bio slučaj u finansijskoj krizi 2008., JPMorgan je postao veći i profitabilniji iz prošlogodišnjeg regionalnog bankarskog haosa nakon što je kupio First Republic, zajmodavca bogatih primorskih porodica. Federalna korporacija za osiguranje depozita pogodila je velike američke banke posebnom procjenom da nadoknadi gubitke iz fonda koji je pomagao neosiguranim štedišama zaplijenjenih regionalnih banaka.

Uprkos performansama svoje banke, Dimon je oprezno gledao na američku ekonomiju.

“Američka ekonomija je i dalje otporna, potrošači i dalje troše, a tržišta trenutno očekuju meko slijetanje”, rekao je Dimon u saopštenju, prenosi CNBC.

Ali, potrošnja deficita i prilagođavanje lanca snabdijevanja „mogu dovesti do toga da inflacija bude značajnija i stope više nego što tržišta očekuju“, rekao je. Rizici za tržišta i ekonomije uključuju korake centralnih banaka da obuzdaju programe podrške i ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, dodao je.

„Ovi značajni faktori dovode do toga da ostanemo oprezni,“ rekao je on.

Dok je najveća američka banka po imovini sposobno upravljala kamatnim okruženjem otkako su Federalne rezerve počele podizati kamatne stope početkom 2022. godine, manjim bankama je smanjen profit.

Industrija je bila primorana da plaća depozite dok kupci prebacuju gotovinu u instrumente sa većim prinosom, smanjujući marže. Istovremeno, rastući prinosi znače da su obveznice u vlasništvu banaka pale u vrijednosti, stvarajući nerealizovane gubitke koji pritiskaju nivo kapitala.

Zabrinutost se takođe povećava zbog rastućih gubitaka od komercijalnih kredita, posebno duga za poslovne zgrade, i većih neispunjenja obaveza po kreditnim karticama.

Osim smjernica o neto prihodima od kamata i gubicima po kreditima za ovu godinu, analitičari će htjeti da čuju šta Dimon ima da kaže o naporima banaka da ublaže nadolazeća povećanja kapitalnih zahtjeva.

Dionice JPMorgana skočile su za 27% prošle godine, što je najbolji rezultat među velikim bankama i nadmašuje pad od 5% indeksa KBW Banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *