SEC odobrio izmjene: Bitcoin stiže na Wall Street

Dodajte komentar

Komisija za vrijednosne papire i berzu u srijedu je odobrila izmjene pravila kako bi se omogućilo stvaranje fondova kojima se trguje na berzi bitcoina u SAD-u, što je dugo očekivani potez koji će redovnim ulagačima omogućiti pristup kontroverznoj i nestabilnoj kriptovaluti.

Odluka će vjerovatno dovesti do pretvaranja Grayscale Bitcoin Trusta, koji drži oko 29 milijardi dolara kriptovalute, u ETF, kao i do pokretanja konkurentskih fondova od glavnih izdavača kao što su BlackRockov iShares i Fidelity. Prvi fondovi spremni su za početak trgovanja u četvrtak.

Odobrenje bi se moglo pokazati kao značajan događaj u prihvaćanju kriptovalute od strane mainstream finansija, jer struktura ETF-a daje institucijama i finansijskim savjetnicima poznat i regulisan način kupnje izloženosti bitcoinu.

“Mislimo da je saglasnost SEC-a, ako je dobijemo mi i drugi, zeleno svjetlo za institucije. Razgovarali smo s dosta njih i oni su mnogo više zainteresovani sada kada SEC učinkovito utire put”, rekla je CEO Ark Investa Cathie Wood u CNBC-jevom “Halftime Report” u ponedjeljak. Ark Invest se udružio s kompanijom 21Shares na predloženom bitcoin fondu.

Odluka je uslijedila nakon što je službeni račun SEC-a na društvenim mrežama u utorak lažno objavio da su bitcoin ETF-ovi odobreni. SEC je rekao da je račun bio ugrožen.

Regulator se godinama protivio takozvanom promptnom bitcoin fondu, pri čemu je nekoliko kompanija u prošlosti podnijelo i potom povuklo zahtjeve za ETF-ove. Predsjednik SEC-a Gary Gensler bio je otvoreni kritičar kripto tokom svog mandata.

Međutim, čini se da je regulator promijenio kurs po pitanju ETF-a 2023., vjerovatno dijelom zbog poraza od Grayscalea u avgustu u sudskoj odluci koja je kritikovala SEC zbog blokiranja bitcoin ETF-ova dok je dopuštao fondovima koji prate bitcoin fjučerse.

“Važno je da je današnja radnja Komisije povezana s ETP-ovima koji drže jednu robu koja nije hartija od vrijednosti, bitcoin. To ni na koji način ne bi trebalo signalizirati spremnost Komisije da odobri standarde uvrštenja vrijednosnih papira kripto imovine. Niti odobrenje ne signalizira ništa o mišljenju Komisije o statusu druge kripto imovine prema saveznim zakonima o vrijednosnim papirima ili o trenutnom stanju nepoštovanja određenih učesnika na tržištu kripto imovine sa saveznim zakonima o vrijednosnim papirima,” rekao je Gensler u izjavi, prenosi SEEbiz.

Optimizam oko odobrenja ponovno se pojavio ove godine nakon što je div za upravljanje imovinom BlackRock podnio zahtjev u junu, što je dovelo do bujice zahtjeva od njegovih rivala. Partnerstvo Ark Investa i 21Shares ima najdužu aktivnu prijavu, a rok za SEC za fond u januaru naveo je mnoge stručnjake u industriji da očekuju da će prvi bitcoin ETF-ovi biti odobreni ubrzo nakon početka 2024. godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *