Prikupljeno 1,3 milijarde dolara za fond namijenjen bogatašima

Dodajte komentar

Blackstone Group prikupila je 1,3 milijarde dolara za fond privatnog kapitala namijenjen bogatim individualnim klijentima, signalizirajući nastojanje da pričuvaju investitore izvan baze institucija poput penzionih fondova.

Početni iznos koji je prikupio fond Blackstone Private Equity Strategies Fund (BXPE) najveći je Blackstoneov iznos namijenjen retail ulagačima. Svjež kapital prikupljen je čak i nakon što je Blackstone prije nešto više od godinu dana bio prisiljen da ograniči povlačenja iz sličnog fonda od 67 milijardi dolara, piše FT, prenosi BizLife.

Blackstone, sa bilion dolara imovine pod upravljanjem, najveći je globalni alternativni upravitelj imovinom. Fond BXPE približiće bogatim individualnim klijentima korporativni otkup, temelj Blackstoneovog poslovanja.

Konkurenti, poput Apollo Globala, KKR-a, Carlyle Groupa i Brookfielda, imaju slične fondove za bogatim pojedincima.

Veliki institucionalni ulagači nevoljno se izlažu dodatnim ulaganjima u neuvrštene kompanije u eri rasta kamatnih stopa zbog čega se industrija rizičnog kapitala sve više okreće velikim grupama privatnog kapitala.

BXPE će biti Blackstoneov fond namijenjen pojedincima otkako se njegov imovinski fond Breit suočio sa velikim povlačenjima koja su bacila sumnju na napore da se privuče svjež kapital od bogatih. Prikupljanje kapitala započelo je u novembru, a nastaviće se i dalje.

Kapital bogatih ulagača povećao je Blackstoneovu ukupnu dobit i rast imovine posljednjih godina, ali fondovi usmjereni na male ulagače prethodno su donijeli dosta glavobolje kompaniji sa sjedištem u Njujorku krajem 2022. godine, kada je bila prisiljena da ograniči povlačenja iz Breit fonda zbog talasa povlačenja kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *