Trump ponovo “izluđuje” ekonomiste: Trgovinski rat 2.0 je realna mogućnost

Dodajte komentar

Dok veliki dio američkog biračkog tijela raspravlja o eventualnoj krivici Donalda Trumpa za 91 krivičnu prijavu, ekonomisti trpe posttraumatske flashbackove koji proizlaze iz trgovinskog rata koji je Trump ovjekovečio dok je bio predsjednik – jer Trump želi da ide još dalje ako osvoji drugi mandat.

S obzirom da su primarni izbori 2024. uskoro počeli, Trumpovi predlozi politike za drugi mandat počinju da izazivaju ozbiljnu kritiku. Jedna od njih je nova carina od 10% na gotovo sav uvoz u Sjedinjene Države — koji ukupno iznosi otprilike 4 triliona dolara godišnje — kao dio najprotekcionističkije agende od 1930-ih. Budući da je Trump vodeći republikanski kandidat, a u nekim anketama takođe se pokazuje da  može pobijedi predsjednika Joea Bidena na opštim izborima, Trumpov trgovinski rat 2.0 je realna mogućnost za 2025. godinu.

Ekonomisti ističu moguću štetu, baš kao i 2016. godine, kada je Trump predložio uvozne carine do čak 45 posto . „Trumpova politika potpisivanja dovela bi do skoka cijena,“ tvrdi Michael Strain iz desno orijentiranog American Enterprise Institute . “Oni bi doveli do značajnog ekonomskog poremećaja. Uticali bi na radnike i domaćinstva.”

Poznati spor izbija između tradicionalnih republikanaca koji se bave slobodnom trgovinom i izolacionista sa margine, ohrabrenih Trumpovim stiskom nad GOP-om. Dana 2. januara, stranica Reaganite Wall Street Journal- a nazvala je Trumpove predložene tarife ”budalaštinom ”, citirajući niz studija koje pokazuju da Trumpov prvi set carina nije postigao svoje ciljeve. Žurnal je napao Trampovog najvišeg trgovinskog zvaničnika, Roberta Lajthizera, kao oholog trgovinskog neprijatelja koji “hvali vrline neefikasnosti”.

Lajthajzer je uzvratio pet dana kasnije , rekavši da je analiza Žurnala „osnovno pogrešna“ i tvrdeći da su carine neophodne za očuvanje nacionalnog bogatstva. Ako Trump ponovo pobijedi 2024., Lighthizer bi mogao završiti jednako utjecajan kao što je bio dok je objavljivao Trumpov prvi set carina.

Podtema obnovljenog carinskog spora je šta učiniti s Kinom. Trump i Lighthizer bili su opsjednuti trgovinskim deficitom SAD-a s Kinom, koji je porastao sa 81 milijarde dolara 2001., kada se Kina pridružila svjetskom režimu slobodne trgovine , na 337 milijardi dolara kada je Trump preuzeo dužnost 2017. Kao predsjednik, Trump je uveo carine na nekoliko setova uvoz, uključujući čelik i aluminijum iz mnogih nacija , zajedno sa mašinama za pranje veša .

Ali Trump je ciljao Kinu više nego bilo gdje drugdje, sa carinama od čak 25% na oko polovinu sve robe uvezene iz Kine u Sjedinjene Države, ili oko 225 milijardi dolara vrijedne robe u 2019. Te su carine uglavnom bile usmjerene na intermedijarnu robu koja se koristi kao komponente u drugi proizvodi, kao što su poluvodiči i kompjuterski hardver, kako bi veći trošak apsorbovali proizvođači i ne bi bili odmah očigledni američkim potrošačima.

Trump je izuzeo gotove proizvode kao što su igračke, pametni telefoni, igračke konzole i laptopi, gdje bi se troškovi tarifa prenosili direktno na potrošače. Trumpova namjera, osim smanjenja američkog trgovinskog deficita s Kinom, bila je da poskupi uvezenu robu, kao način da se podstakne više “preslaganja” i podstakne američka proizvodnja.

Ekonomisti su tvrdili da to nikada neće uspjeti, a razvoj događaja otkako je Trump donio tarife 2018. i 2019. godine u velikoj mjeri to potvrđuje. Kada je Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, ukinuo je većinu Trumpovih tarifa osim onih koje se odnose na Kinu, koje je zadržao. Dakle, sada postoji nekoliko godina podataka koji pokazuju kako je protekcionizam u Trumpovom stilu vezan posebno za Kinu funkcionirao u stvarnom svijetu.

Umjesto pada, kako se Trump nadao, američki uvoz iz Kine dostigao je rekordnu vrijednost 2022., na 563 milijarde dolara, što je oko 1% više od prethodnog rekorda 2018. Istraživanje Chada Bown- a sa Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju pokazuje da je uvoz Kineski proizvodi koji podliježu novim carinama pali su za 25 posto od 2018. do 2022., dok je uvoz tih proizvoda iz drugih zemalja porastao za 40 posto. Ali američki uvoz kineskih proizvoda koji ne podliježu Trumpovim carinama porastao je za 42 posto od 2018. do 2022. godine.

Dakle, bum uvoza koji ne podliježe novim Trumpovim carinama suprotstavio je pad uvoza proizvoda sa novim carinama. A neki kineski proizvođači su jednostavno usmjerili svoje proizvode kroz druge zemlje, poput Vijetnama , kako bi izbjegli nove carine.

Kao što su ekonomisti predvidjeli, nije bilo vidljivog porasta u američkoj proizvodnji. Američka industrijska proizvodnja dostigla je vrhunac 2018. godine , kako se Trumpov trgovinski rat intenzivirao, a zatim je opao 2019., kada su Trumpove carine bile na snazi. Proizvodnja je pala u 2020. jer je pandemija COVID-a sve iskrivila, ali se sada skoro vratila na vrhunac iz 2018. godine.

Zaposlenost u proizvodnji u SAD pratila je sličnu putanju, postepeno je rasla od 2010. do 2019., a zatim je lagano opadala u mjesecima prije izbijanja COVID-a. Jednostavno nema podataka koji pokazuju bilo kakav porast proizvodnje u SAD-u zbog Trumpovih carina. U međuvremenu, brojne studije su otkrile da su Trumpove tarife podigle troškove u mnogim industrijama , ubile četvrt miliona američkih radnih mjesta i povisile cijene mnogih roba .

Iako je Bajden zadržao Trampove kineske tarife na snazi, njegov pristup prema Kini zapravo je prilično drugačiji od Trumpovog. Biden je pokušao provjeriti rastuću vojnu i ekonomsku moć Kine ograničavajući Kini pristup naprednoj američkoj tehnologiji koja se može koristiti u sofisticiranom oružju i superkompjuterima. Bajden je također podržao i potpisao zakonodavstvo Kongresa za podsticanje veće proizvodnje kritične tehnologije u SAD-u kao što su napredni poluvodiči, tehnologija zelene energije i komponente električnih vozila. Osim toga, čini se da Bajden ne brine o trgovinskom deficitu SAD-a s Kinom ili o tome koliko usisivača ili tostera kineske proizvodnje Amerikanci kupuju.

Čini se da je Trump više zainteresiran da jednom zauvijek prekine duboke veze između američkih i kineskih ekonomija. “Bajden nastoji da smanji rizik, ali ne i da odvoji američku ekonomiju od kineske”, napisala je Leslie Vinjamuri za Foreign Policy u pregledu izbornih uloga 2024. od 3. januara . “Povratak Trumpa mogao bi vidjeti kako bivši predsjednik i njegov tim pokušavaju provesti veliko razdvajanje dvije najmoćnije ekonomije. Ako bi se Trump vratio na funkciju, posljedice po američko-kineske odnose bile bi teške.”

Kao i sa prvom Trumpovom tranšom carina, ekonomisti se uglavnom slažu da bi novi porez od 10% na sav uvoz oštetio američku ekonomiju i povećao troškove za potrošače . Poreska fondacija to naziva povećanjem poreza za Amerikance koji bi iznosio oko 300 milijardi dolara godišnje. Američki akcioni forum procjenjuje da bi nove carine smanjile američki BDP za 62 milijarde dolara godišnje , pod pretpostavkom da su druge nacije uzvratile na sličan način, kao što to inače čine. Strain of AEI kaže da bi više cijene uzrokovane Trumpovim carinama potkopali Trumpovu vlastitu pritužbu na Bajdenovu “inflatornu katastrofu”.

Pa zašto Trump uopće želi da se vrati na ono što se općenito smatra neuspjehom politike od njegovog prvog mandata? Na svojoj web stranici Trump nastavlja izmišljotinu da strani proizvođači, a ne američki uvoznici i potrošači, plaćaju carine, istovremeno insistirajući da će prekinuti oslanjanje SAD na Kinu. On također ističe da su carine bile glavni izvor prihoda američke vlade prije nego što su porezi na dohodak stigli početkom 1900-ih, kao da nismo ništa naučili u posljednjih 100 godina. Možda se Trumpov potpisni slogan, “Učinite Ameriku ponovo velikom”, odnosi na dane slave 1800-ih.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *