Nova runda hrvatskih narodnih obveznica već do kraja prvog kvartala

Dodajte komentar

Za dvadesetak dana dolarska obveznica iz 2013. dolazi na naplatu od strane hrvatske države, ali to ne znači ishitreni izlazak na strano tržište; dug od 1,3 milijarde eura koji uskoro dospijeva će vjerovatno biti izmiren korišćenjem obilnih “zaliha” depozita.

Već u prvoj nedjelji nove godine na tržište kapitala ušlo je nekoliko zemalja s kojima se Hrvatska inače upoređuje. Prošle sedmice prve operacije finansiranja putem emisija državnih obveznica završile su Slovenija (koja je često među prvima koja testira raspoloženje investitora), Mađarska i Poljska, piše Poslovni.hr.

Potrebe za finansiranjem rastu u većini zemalja, što svakako doprinosi padu prinosa na dužničkim tržištima posljednjih sedmica, kao i akumuliranoj likvidnosti u međunarodnim fondovima nakon uobičajenih “zaključavanja” na kraju godine.

Strahovi od inflacije zabrinjavaju, u posljednje vrijeme sve se više govori o recesionim signalima u eurozoni, odnosno o oporavku privredne aktivnosti. Analitičari uglavnom smatraju da bi prvo sniženje referentnih kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke moglo uslijediti na proljeće.

U uslovima i dalje povećane geopolitičke neizvjesnosti na globalnom nivou i zahtevnijih planova zaduživanja u 2024. godini, državni finansijeri imaju razloga da računaju tajming operacija finansiranja.

I u 2024. Hrvatska ima nešto veće potrebe za finansiranjem nego prošle godine, prvenstveno zbog većeg planiranog deficita u odnosu na 2023. Otplate po osnovu obvezničkih dugova i kredita i zajmova iznose nešto više od 4,5 milijardi eura, što je, doduše, manje nego prošle godine (5,3 milijarde), ali se projektovani deficit državnog budžeta povećava sa 1,6 milijardi prema planu za 2023. na 4 milijarde eura ove godine.

Konačno, predlog zakona o finansiranju za 2024. predviđa oko 8,2 milijarde eura duga. Od toga je veći dio, 5,5 milijardi eura, namijenjen obezbjeđenju kroz emisiju hartija od vrijednosti – 4,5 milijardi eura kroz obveznice, a preostalih milijardu eura kroz povećanje kratkoročnog duga po osnovu trezorskih zapisa.

Iako će prvi veći hrvatski obveznički dug dospjeti krajem mjeseca (26. januara) – prema emisiji dolara iz 2013. godine – nema naznaka iz Ministarstva finansija da je prvi ovogodišnji izlazak na međunarodno tržište priprema se prije te otplate.

Što se tiče predstojećih planova zaduživanja, do sada se čula samo najava ministra Marka Primorca da su ove godine planirane i ponude obveznica i trezora za građane. On je, potvrđujući trajniji zaokret ka većem učešću građana u emisiji javnog duga, najavio da je već u prvom kvartalu planirana nova emisija državnih obveznica.

Osim isticanja pozitivnog uticaja ovog koraka na inflatorna kretanja, još je važnije, kaže, da na taj način dio troškova kamata ide građanima za koje ova investicija nosi višu kamatnu stopu u odnosu na štednju u bankama.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *