Inflacija u eurozoni u decembru porasla na 2,9 odsto

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni porasla je u decembru na 2,9 odsto, čime je prekinut šestomjesečni niz uzastopnog smanjenja i iznova pokrenuto pitanje koliko brzo će Evropska centralna banka početi da snižava rekordno visoke kamatne stope.

U svom preliminarnom izvještaju koji je objavljen u petak, Eurostat je procijenio da će prosječna godišnja inflacija u zemljama eurozone u decembru biti 2,9 odsto, nakon 2,4 procenta u novembru.

Posmatrajući glavne komponente inflacije u 20 zemalja eurozone, očekuje se da će hrana, alkohol i duvan imati najveću godišnju stopu u decembru (6,1 odsto u poređenju sa 6,9 odsto u novembru), a zatim usluge sa četiri odsto, što je nepromenjeno u odnosu na novembar.

Cijene neenergetskih industrijskih dobara u decembru bile su 2,5 odsto više na godišnjem nivou, što je pad u odnosu na 2,9 odsto u novembru. Cijene energije bile su u decembru za 6,7 procenata niže nego prije godinu dana, a u novembru za 11,5 odsto niže.

Hrana, alkohol i duvan ušestvuju u inflaciji oko 20 odsto, dok je uticaj cijena energije nešto viši od 10 odsto. Zajedno, oni čine oko jedne trećine troškova u eurozoni, ali mogu imati značajan uticaj na ukupnu inflaciju, jer njihove cijene osciliraju više od ostalih komponenti.

Smanjenje državnih subvencija za gas, struju i hranu koje je počelo prošle godine izazvalo je ponovno ubrzanje godišnje inflacije u većem dijelu Evropske unije. Eurostat je najavio da će 17. januara objaviti ažurirane podatke za inflaciju u decembru, dok će se čelnici ECB sastati 25. januara, kada će razgovarati o monetarnoj politici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *