Slovenačke Finance izašle zadnji put u štampanom izdanju

Dodajte komentar

Najnovije Finance izlaze u štampanom obliku, budući da će nakon 1. januara sadržaji biti dostupni samo online. Direktor i glavni urednik Peter Frankl objasnio je da je riječ o dugo planiranom poslovnom koraku i prilagođavanju modernom vremenu i navikama.

“Ovaj poslovni korak više vidim kao dio svakodnevnog poslovanja, to je, kako se to danas kaže na slovenačkom, ‘business as usual'”, napisao je direktor i glavni urednik Financa Peter Frankl na stranicama lista. Prema njegovim riječima, više od 15 godina su znali da će doći ovaj dan.

Objasnio je da se promijenilo i oglašavanje.

“Nekada su prihodi od oglašavanja davali značajan doprinos profitabilnosti štampe, sada je malo drugačije, iako je štampa relevantna u oglašavanju, nema toliko društvenih mreža i, naravno, sadržaja tradicionalnih izdavača. Mogu dodati i ovo : Da oglašavanje više insistira na štampi, i dalje bi bilo vrlo isplativo, no budući da ga ima manje, naš poslovni korak je vrlo logičan”, rekao je, prenosi RTV Slovenije.

Zamjenik glavnog urednika Jurij Šimac saopštio je kako je konačna odluka donesena prije više od godinu dana, a razloga je više. “Navike čitalaca su se zadnjih godina konkretno promijenile, sadržaje sve više konzumiraju digitalno. To se vidi i kod naših pretplatnika kojih je oko 80 posto već ‘digitalno'”, napisao je. Prelazak na internet planiran je dugo, no zbog prošlogodišnjih visokih cijena energenata, koji su uticali i na cijenu štampe i distribucije, možda se to dogodilo brže, dodao je Šimac.

Časopis Finance ima oko 13.000 pretplatnika, uglavnom internet pretplatnika, te je, smatra Frankl, isplativ projekt. “Kompanija ima nešto manje od osam miliona prihoda i oko miliondobiti, online pretplate su vrlo važan izvor prihoda i profita”, napisao je na web stranici. Šimac je pojasnio da štampano izdanje dnevnog lista Financije prima oko tri hiljade pretplatnika koji u svom paketu imaju pristup i digitalnim Financijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *