Zoran Šljukić, vd izvršnog direktora EPCG: Odlično poslovanje u 2023.

Dodajte komentar

Izuzetno dobar proizvodni rezultat će omogućiti da kompanija ima profit, koji će po sadašnjim projekcijama iznositi oko 80 miliona eura. EPCG mora iskoristiti 2024.godinu za što bolju konsolidaciju poslovanja u svim segmentima i pripremiti se za izuzetno tešku 2025.godinu, kada TE Pljevlja neće raditi sedam mjeseci

Na 82. vanrednoj sjednici Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, za vršioca dužnosti izvršnog direktora Kompanije izabran je dosadašnji tehnički direktor EPCG Zoran Šljukić.

Šljukić je imenovan nakon što je dosadašnji izvršni direktor Nikola Rovčanin napustio tu poziciju zbog preuzimanja funkcije poslanika u Skupštini Crne Gore. Za decembarsko izdanje lista “Elektroprivreda” Zoran Šljukić je ukratko prokomentarisao poslovanje naše kompanije u godini na izmaku:

– EPCG je u 2023.god imala odlično poslovanje. Pogonska spremnost objekata i dobre hidrološke prilike su doprinijele da već početkom decembra ostvarimo proizvodnju od 3057 GWh, koja je predviđena bilansom za 2023. Očekujemo da će prebačaj planirane proizvodnje do kraja godine biti veći od 10 odsto. Ovako dobar proizvodni rezultat će omogućiti da kompanija ima profit koji će po sadašnjim projekcijama iznositi oko 80 miliona eura.

Tokom 2023.godine stvoreni su preduslove za početak realizacije mnogih projekata, pa će 2024.godina biti jako zanimljiva jer će, po riječima Šljukića, biti pokrenuta mnoga gradilišta.

– Potpisan je ugovor za VE Gvozd, očekujemo da će izgradnja ovog značajnog objekta biti završena do jeseni 2025. i da će tad EPCG imati prve kilovate proizvedene iz energije vjetra. Ugradnja agregata A8 u HE Perućica je takođe važan projekat čiju realizaciju i puštanje u rad očekujemo do kraja 2025.godine. Realizacijom ovog projekta povećaćemo instalisanu snagu HE Perućica sa sadašnjih 307MW na 365MW. Realizacija projekta prevođenja voda Zete u Krupac i Slano, čije projektovanje planiramo da pokrenemo tokom 2024.godine će dati još veći značaj projektu ugradnje agregata A8. Radimo na izradi projektne dokumen tacije za SE Krupac. Izgradnja ove SE na obali Krupca bi mogla početi krajem 2024.godine. Pokrenuli smo i projekat izgradnje mHE Otilovići, tokom ove godine smo obezbijedili UT uslove, tako da uz prethodno potpisan ugovor o koncesiji na korišćenje voda Otilovićkog jezera stvorili su se svi uslovi za raspisivanje tendera i ugovaranje ovog posla do sredine 2024. Predviđenim dinamičkim planom puštanje u rad ove mHE je planirano za kraj 2025.godine – naglašava Zoran Šljukić.

– Važno je takođe da napomenemo, da je u toku realizacija velikih investicija u TE Pljevlja ukupne vrijednosti više od 100 miliona eura. U toku su radovi na Ekološkoj rekonstrukciji i toplifikaciji Pljevalja, potpisani su ugovori za adaptaciju kotla izamjenu unutrašnje obloge dimnjaka, a u toku je I tenderski postupak za modernizaciju parnog turbopostrojenja – dodaje Šljukić.

Kada je period pred nama u pitanju v.d. izvršnog direktora Zoran Šljukić posebno ističe:

– EPCG mora iskoristiti 2024.godinu za što bolju konsolidaciju poslovanja u svim segmentima i pripremiti se za izuzetno tešku 2025.godinu, kada TE Pljevlja neće raditi 7 mjeseci zbog priključenja postrojenja ekološke rekonstrukcije, realizacije projekta adaptacije kotla i drugih povezanih projekata na modernizacijama koje su planirane u TE. U 2025.godini ćemo imati veliki uvoz električne energije i potrebno je da se potrudimo da do tad imamo što više novih proizvodnih objekata na mreži. Tokom 2024.godine ćemo nastaviti sa realizacijom projekta Solari 5000+, 70MW solarnih panela na krovovima. Zajedno sa već završenim projektom Solari 3000+, samo ova dva solarna projekta će donijeti novu proizvodnju od oko 140 GWh na godišnjem nivou – pojašnjava Šljukić.

Na kraju razgovora izvršni direktor je iskoristio priliku da zaposlenima uputi poruku:

– Čestitam svim zaposlenim predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike, želim da i dalje budu maksimalno posvećeni radu u našoj kompaniji i da svojim stručnim i ljudskim kvalitetima svakodnevno doprinose daljem razvoju EPCG, jer samo timskim radom možemo do velikih rezultata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *