Đukanović: Vraćamo povjerenje u EPCG

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, sagledavajući godinu koja je na izmaku, u razgovoru za list “Elektroprivreda”, analizirao je poslovne odluke, ostvarene rezultate i projektovane investicije. U rezimeu poslovne godine posebno ističe da je ponosan na činjenicu da će rezultati iz 2023. godine ostati zabilježeni kao rekordni u 113 godina dugoj istoriji Elektroprivrede Crne Gore. Podsjeća da bi poslovna godina trebalo da bude završena sa dobiti između 70 i 80 miliona eura

Đukanović ističe da zahvalnost za rekordno poslovanje duguje, prije svega, poslovodstvu i zaposlenima u našoj kompaniji, a uz njihov posvećen i profesionalan rad, naglašava da pored kontinuiranog investiranja u sve segmente Društva, nije bilo lako donositi hrabre odluke. Analizu bih počeo kratkim osvrtom na FC Snabdijevanje koja je jedna od najvažnijih cjelina Društva zbog direktne komunikacije sa našim kupcima. Sa posebnom pažnjom smo se u prethodnoj godini odnosili prema ovoj oblasti. Odgovoran i posvećen odnos prepoznat je od strane naših kupaca projekcijom da ćemo, ne samo ostvariti plan naplate, već će nam naplata za 2023. godinu biti preko 100%. S obzirom na to da smo modernizovali poslovnice u gotovo svim opštinama, u kontinuitetu obezbjeđivali popuste za redovne platiše, organizovali brojne kampanje i na kraju, kao jedna od najznačajnih odluka koja se odnosila na naše kupce, održavali cijene električne energije nepromijenjenim u izazovnim godinama koje su za nama, prirodan slijed je da smo sada za građane pronašli model kako se na osjetljive kategorije društva ne bi reflektovalo povećanje cijene mrežnih usluga na distributivnom nivou.

Stoga želim da naglasim da sam izuzetno ponosan na poslednju u nizu odluka koju je donio Odbor direktora na čijem sam čelu a to je da smo obezbijedili popuste za domaćinstva od 5,5% do 18%. Sve navedeno potvrđuje da poslovodstvo EPCG i te kako brine o građanima Crne Gore, koji su, u konačnom, i vlasnici ove kompanije, a čemu u prilog ide i činjenica, shodno nedavno sprovedenom istraživanju javnog mnjenja, da je povjerenje građana prema EPCG u porastu.

IZVANREDNI REZULTATI PROIZVODNIH OBJEKATA

Sa ponosom ističem da su tri ključna proizvodna objekta naše kompanije ostvarila izvanredne rezultate u 2023. godini. Konzistentnost u termo i dvijema hidroelektranama eklatantni su primjeri timskog rada cijelog sistema. Želim da istaknem da je HE „Piva“ radila maksimalno rapoloživom snagom i da će u narednoj godini otpočeti sa proizvodnjom sa sva tri agregata. Uspješno realizujemo ugovor u okviru projekta “Rekonstrukcija i modernizacija HE „Piva“ faza II”, a plan godišnje proizvodnje od 663 GWh ostvarili smo još u novembru. Do sada je Elektrana proizvela 750 GWh, dakle 20 % više od godišnjeg plana.

U HE „Perućica“ takođe uspješno realizujemo ugovore u okviru projekata “Rekonstrukcija i modernizacija faze II”, a svih sedam agregata je maksimalno raspoloživo. HE „Perućica“ je u novembru proizvela 920 GWh i takođe, već tada nadmašila plan (702 GWh) za 2023. godinu 15%.

Kada je TE „Pljevlja“ u pitanju, javnost je upoznata da je u toku ekološka rekonstrukcija, investicija od nemjerljivog značaja za cijelu Crnu Goru, vrijedna 54,5 miliona evra (sa PDV-om). TE “Pljevlja” je od juna 2023. godine, kada smo završili sa remontnim radovima, ostvarila rekord od 163 dana neprekidnog rada, bez ijednog ispada! TE “Pljevlja” je proizvela 1.375 GWh električne energije i već sredinom decembra premašila godišnji plan 14% više, koji je bio projektovan na 1.250 GWh. U 2024.

POČINJEMO IZGRADNJU PRVE VJETROELEKTRANE U VLASNIŠTVU EPCG

Nastavkom snažnog investicionog ciklusa ostvarićemo još bolje rezultate u narednoj godini. Potpisali smo ugovor vrijedan 82 miliona evra o kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za finansiranje projekta izgradnje VE „Gvozd“, snage 54,6 MW, koja će godišnje proizvoditi 150 GWh električne energije. Početak izgradnje prve vjetroelektrane u vlasništvu EPCG planirali smo na proljeće 2024.godine. Već u prvom kvartalu 2024. godine ćemo potpisati kreditni aranžman i raspisati tender za isporuku agregata A8 u HE “Perućica”, instalisane snage 58,5 MW.

Realizacija projekata iz oblasti solarne energije, koji su za naše prilike, mogu slobodno reći, revolucionarni o čemu svjedoče i brojne nagrade eminentnih organizacija koje prate navedenu oblast, ostvaruje se planiranom dinamikom. U okviru projekta Solari 3000+ i 500+ do sada smo instalisali približno 33 MW. Ne želim da zaboravimo da su to prvi kilovatsati energije iz novih sopstvenih izvora nakon dugih 40 godina. Punu realizaciju projekta 5000+ 70 MW očekujemo u 2024. godini. Jedan od investicionih poduhvata koji će obilježiti 2023.godinu je svakako kupovina imovine bivše Željezare Nikšić po cijeni od 20 miliona evra. Imovina današnje EPCG-Željezara Nikšić procijenjena je od strane nezavisne revozirske kompanije na 65 miliona evra. Na krovu Željezare instalisali smo dvije solarne elektrane snage 840 MW i 820 MW koje će biti u funkciji do kraja prvog kvartala 2024. godine. Godinu ćemo zaključiti i raspisivanjem Javnog poziva za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja stambeno poslovnog kompleksa “Sunčani grad”, jedna izvrsna saradnja sa Opštinom Nikšić koja ima za cilj remodelaciju i reafirmaciju prostora koji će sadržajem i razvojem značajno doprinijeti ukupnom razvoju Nikšića.

Kada govorimo o trgovini električnom energijom, podaci za 11 mjeseci tekuće godine govore da ćemo i u ovom segmentu zabilježiti odlične rezultate. Naime, kupovina, odnosno uvoz energije, zaključno sa 31.oktobrom, iznosio je 383,4 GWh i vrijedan je 56,6 miliona evra, dok smo u istom periodu realizovali prodaju (izvoz) u iznosu od 1.154 GWh, odnosno 163,8 milion evra. Procjena je da ostvareni izvoz EPCG za period od 11 mjeseci 2023. godine vrijedi 15 miliona evra više u odnosu na referentne cijene na mađarskoj HUPX berzi a sve zahvaljujući dobrim poslovnim odlukama. Da pojasnim, ostvarene izvozne cijene bile bi za nekoliko procenata niže u odnosu na referentnu berzu jer bi bilo neophodno pokriti troškove obezbjeđivanja prekograničnih prenosnih kapaciteta do Mađarske.

INTENZIVNA KOMUNIKACIJA SA MEĐUNARODNIM PARTNERIMA

U prethodnoj godini intenzivirali smo saradnju sa međunarodnim partnerima, potpisali smo memorandume i ugovore o saradnji sa brojnim svjetski afirmisanim kompanijama među kojima su UGTP Renenjables, Respect energy Holding, HYNDAI RINGEERING, međunarodnim finansijskim institucijama poput Evropske banke za obnovu i razvoj, realizovali smo prvu studijsku posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, učestvovali na jednom od najvećih sajmova energetike u svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora u SAD-u Solar power international 2023. Raduje me inicijativa inostranih kompanija spremnih da sarađuju i investiraju u naš energetski sistem. S tim u vezi, ne mogu a da ne pomenem simpozijum EPCG-NET koji smo organizovali drugu godinu za redom, gdje ste na jednom mjestu mogli da razmijenite mišljenja i čujete stavove najvećih stručnjaka iz oblasti energetike u Evropi.

Događaj koji je uvršten u najbolje energetske konferencije u okruženju i koji će, siguran sam, 2024. godine biti još bolji i inovativniji.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST- ZAŠTITNI ZNAK EPCG

Korporativna društvena odgovornost je izuzetno značajan segment u savremenom poslovanju i polje kojem poklanjamo veliku pozornost. Da ne budem skroman imamo čime i da se pohvalimo.

Partneri smo brojnim zdravstvenim ustanovama, institucijama kulture, obrazovnim ustanovama, podržavamo razvoj nauke, mladih i sporta… i imamo za cilj da tu saradnju u narednoj godini unaprijedimo na dobrobit cjelokupne zajednice. Ponosni smo što smo finansijskom podrškom doprinijeli rješavanju brojnih problema i poteškoća, olakšali funkcionisanje različitih segmenata društva i nastavićemo da djelujemo u tom pravcu.

Na kraju, sve navedeno i ostvareno rezultat je timskog rada, odgovornog odnosa i visoke profesionalnosti svih zaposlenih u kompaniji pa ovu priliku koristim da svima poželim srećnu predstojeću 2024. godinu i mnogo uspjeha na privatnom i poslovnom planu. Radujem se budućim uspjesima, jer zajedničkim snagama možemo još snažnije i bolje! EPCG radi!

Izvor: EPCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *