U januaru tenderi za idejna rješenja za dva auto-puta i četiri brze ceste

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore namjerava da u januaru raspiše šest tendera za idejna rješenja za dva auto-puta i četiri brze autoceste, saopštio je premijer Milojko Spajić na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori.

Kako je pojasnio, riječ je, između ostalog, o preostalim dionicama auto-puta Bar-Boljare, jadransko-jonskom putu, te cesti Bijelo Polje – Pljevlja- Sarajevo. Plan je, kako kaže Spajić, da Crna Gora do kraja 2030. godine završi izgradnju oba auto-puta i četiri brze auto-ceste.

Plan je da kapitalni budžet bude 900 miliona eura, te da se Crna Gora, kako kaže Spajić, može bez problema zadužiti za te potrebe.

U Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) na sastanku privrednika sa premijerom Spajićem i ministrima u Vladi Crne Gore, predsjednica PKCG Nina Drakić istakla je u uvodnoj riječi da crnogorska ekonomija u 2023. godini bilježi pozitivne trendove iako su spoljni faktori, kako je istakla, iz više poznatih razloga, nepovoljni.

“Rast BDP-a u prva tri kvartala ove godine bio je na nivou od oko 6%, što nas svrstava među evropske zemlje sa najvećom stopom rasta. Ipak, činjenica je da je to dominantno rezultat rasta potrošnje prouzrokovane prilivom nerezidenata iz Rusije, Ukrajine i Turske. Makroekonomski pokazatelji impliciraju da su u sektoru turizma i energetike rezultati bolji nego u pretpandemijskom periodu, a treba reći da je uprkos neusklađenosti na tržištu rada došlo i do rasta zaposlenosti”, kazala je Drakić.

Prihodi od turizma, dodala je ona, su za 49% premašeni u odnosu na prethodnu godinu, a za 34% su veći u poređenju sa 2019. koja je bila godina izuzetnih rezultata.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *