TOP dionice S&P 500 indeksa prema petogodišnjim prinosima

Dodajte komentar

Uprkos ekonomskim izazovima, dionice S&P 500 su pokazale otpornost, donoseći značajan dobitak tokom vremena.

Koristeći podatke iz YCharts-a, VisulCapitalist je rangirao dionice S&P 500 indeksa s najboljim rezultatima na osnovu njihovih petogodišnjih ukupnih prinosa od novembra 2023.

IT kompanije su na vrhu liste

Iznenađujuće, ni Tesla ni Nvidia ne zauzimaju prvo mjesto na ovoj listi.

Enphase Energy, kalifornijski proizvođač solarnih komponenti i stanica za punjenje električnih vozila, osigurao je prvu poziciju. Kompanija nudi mikroinverter baziran na poluprovodnicima koji pretvara energiju na nivou solarnog modula, tehnologiju za praćenje energije i kontrolne usluge.

Prema Affinity Syntaxu, Enphase Energy ostvaruje preko 80% svog prihoda na američkom tržištu.

Uprkos tome što su vodeći na ovoj listi, dionice Enphase Energy su se loše poslovale od decembra 2022. godine, pale su za više od 60%.

Na drugoj poziciji je proizvođač čipova Nvidia. Ove godine, najveća američka kompanija za proizvodnju poluprovodnika premašila je oznaku tržišne kapitalizacije od 1 trilion dolara, što je prekretnica koju je postiglo samo nekoliko kompanija, uključujući Apple, Amazon i Microsoft.

Tesla drži treće mjesto. Proizvođač automobila povećao je svoju proizvodnju za respektabilnih 40% u 2022. godini, nadmašivši zapadne brendove kao što su Volkswagen (+10%) i GM (+13%). Međutim, nadmašio ga je kineski BYD, koji je postao najprodavaniji EV brend u svijetu.

Listom dominiraju IT kompanije, sa 10. od 15. mjesta, ali uključuje i dvije potrošačke i dvije industrijske kompanije. Farmaceutski gigant Eli Lilly jedina je zdravstvena kompanija na ovoj listi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *