Trendovi koji će uticati na svako malo preduzeće

Dodajte komentar

Prema podacima Evropske komisije, čak 24 miliona malih i srednjih preduzeća čini 99% svih preduzeća u Evropi i dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru u EU.

Oni su ključni za evropsko privredno i društveno tkivo, pokreću zelene i digitalne prelaze Evrope i podržavaju dugoročni prosperitet. Posljednjih su se godina vlasnici malih firmi i preduzetnici širom svijeta suočili s nizom izazova, uključujući nesigurno privredno okruženje, modele rada koji se neprestano mijenjaju i tehnologije koje se brzo razvijaju. Kako bi podstakli uspjeh, kompanije moraju sagledati svoje poslovanje u svjetlu šire privredne situacije.

Praćenje trendova dok su još u nastajanju može pomoći preduzetnicima da izmijene svoje strategije kako bi poslovanje učinili efikasnijim i povećali prihode.

1. Vještačka inteligencija

U eri digitalnog napretka, vještačka inteligencija (AI) otvara nova vrata kreativnosti i daje novo značenje efikasnosti. Generativna vještačka inteligencija omogućava softverima da stvaraju tekst, muziku, slike i još mnogo toga temeljem jednostavnih opisa, što ima ogroman potencijal za transformaciju različitih sektora poslovanja. Alati poput ChatGPT ili Barda postaju sveprisutni, no svakako ne mijenjaju u potpunosti ljudski faktor. Investitori kapitala i velike korporacije prepoznaju potencijal ovih tehnologija i ulažu milijarde dolara u njihovo istraživanje i razvoj.

S uvidima dobijenim akvizicijom, sortiranjem i tumačenjem velikog broja podataka, preduzeća mogu kreirati personalizovane marketinške kampanje i optimizovati efikasnost vlastitog poslovanja. Ovo znanje omogućava stvaranje prilagođenog korisničkog iskustva jer se želje kupaca mogu lakše predvidjeti i na njih odgovoriti odgovarajućom ponudom.

Kako se tehnologije prepoznavanja govora razvijaju, očekuje se da će potrošnja putem glasovnih pretraživanja dosegnuti 20 mlrd USD do 2032. godine, s tržišnim udjelom od 18,5% prema izvještaju Future Market Insightsa. Ovaj najnoviji trend znači da firme moraju stvoriti glasovnu prisutnost na svojim online kanalima, zbog čega kompanije koje prate trendove moraju početi da optimizuju svoje marketinške inicijative kako bi uzele u obzir glasovno pretraživanje dok je ova tehnologija još u nastajanju.

Istražite dostupne alate i tehnologije za implementaciju AI u svoje poslovanje. U zavisnosti od vaših potreba, to mogu biti platforme za mašinsko učenje, jezik za programiranje za analizu podataka ili gotova AI rješenja.

Neke od područja u kojima mala preduzeća mogu iskoristiti AI:

– Korisnička podrška i komunikacija: korištenje tehnologije prepoznavanja govora za automatizaciju korisničke podrške putem glasovnih asistenata ili chatbotova. Ovo može pomoći u bržem rješavanju korisničkih upita i pružanju boljeg korisničkog iskustva.
Automatizacija procesa: poput obrade faktura, korisničke podrške, ili upravljanje zalihama. Time se mogu smanjiti troškovi ali i povećati produktivnost.

– Marketing i kreiranje sadržaja: tehnologija prepoznavanja govora može vam pomoći u kreiranju podcasta, vodiča i drugih audio sadržaja. AI može pomoći i u optimizaciji marketinških kampanja kroz ciljane segmentacije, praćenja rezultata kampanja i prilagođavanje strategija
Poboljšanje pristupačnosti: tehnologije prepoznavanja govora može poboljšati pristupačnost vaših proizvoda i usluga za osobe s invaliditetom.

2. Održivo poslovanje

Klimatske promjene i održivost su aktuelne teme već neko vrijeme, a firme u svim industrijama preduzimaju mjere kako bi smanjile svoj ugljenični otisak i imale pozitivan uticaj na životnu sredinu. Takve radnje podstaknute su promjenom u ponašanju klijenata, budući da su potrošači sada svjesniji i odlučuju se za poslovanje s ekološki održivim firmama.

I male kompanije mogu mijenjati navike i procese kako bi osigurale održivu poslovnu praksu. Korištenje digitalnih dokumenta i potpisa pomoći će u smanjenju upotrebe papira i stvaranja otpada. Umjesto jednokratnih, moguće je odabrati održive proizvode i usluge. To može uključivati ​​kupovinu ekološki prihvatljivog namještaja i opreme, korištenje održivih materijala za pakovanje i odabir dobavljača koji provode održive poslovne prakse. Ozelenjavanje kancelarija još je jedan način podsticanja održivosti i korištenja ekoloških praksi. To može uključivati ​​instalaciju solarnih ploča, prebacivanje na održive izvore energije, recikliranje i kompostiranje i korištenje ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje.

Male firme mogu sarađivati ​​s lokalnim zajednicama kako bi podržale održive inicijative, mogu donirati novac ili resurse lokalnim organizacijama koje se bave očuvanjem životne sredine ili pomoći u organizaciji događaja za podizanje svijesti o održivosti. Mogu koristiti svoju platformu kako bi promovisale održivost, poput objavljivanja ​​videozapisa o održivim temama na profilima svojih društvenih medija.

3. Stvaranje produktivnog radnog okruženja

Za najbolje iskorištavanje svih prednosti radnika generacije Z koji će uskoro postati nova radna snaga, potrebno je razumjeti kako se njihove potrebe i prioriteti razlikuju od ostalih generacija. Oni su digitalno rođeni, globalno svjesni i fokusirani na ciljeve. Oni traže radno okruženje koje im omogućuje da budu kreativni, fleksibilni i povezani.

Zaposleni danas ne žele samo veliku platu ili unapređenje, oni žele da budu srećni na poslu, a to znači da žele da se osjećaju kao da su važni i da posao koji rade doprinosi krajnjem cilju. Zadovoljstvo zaposlenih ključno je i diretkno povezano s njihovim nivoom produktivnosti.

Pandemija COVID-19 natjerala je svijet da preispita kulturu rada, poradi na prihvatanju hibridnog rada i usvajanju pametnih podsticaja, poput četvorodnevnog radne sedmice. Neke od glavnih prednosti modela rada usmjerenih na zaposlene su povećanje produktivnosti i zadržavanje i sticanje pravih talenata za odgovarajuća radna mjesta.

Kako bi stvorili produktivno radno okruženje, firme treba da se usredsrede na razvijanje kulture koja je usmjerena na zaposlene. To znači stvoriti okruženje u kojem se radnici osjećaju cijenjeno i poštovano. Pružanje prilika za razvoj i napredovanje će pomoći zaposlenima da se osjećaju smisleno i da imaju osjećaj napredovanja u svojoj karijeri. Posvećenost ravnoteži između poslovnog i privatnog života znači pružanje zaposlenima vremena i resursa koji su im potrebni da bi uskladili svoj posao sa svojim privatnim životom i ciljevima.

4. Integracija digitalnog poslovanja

Digitalna transformacija nije samo prolazan trend; postaje sve relevantnija kako tehnologija, posebno 5G mreža, napreduje. Digitalna transformacija je nužna integracija digitalnih tehnologija u postojeće poslovne operacije, s ciljem pojednostavljenja, racionalizacije resursa i unaprjeđenja poslovanja.

Na primjer, novi POS sistemi idu dalje od pukog olakšavanja procesa plaćanja. Ovi inovativni sistemi pružaju potpuno integrisana rješenja za korisnike i transformiraju iskustvo potrošača. Sve više restorana, barova i kafića omogućuje digitalno naručivanje putem QR koda na stolu, omogućavajući korisnicima brzu i jednostavnu narudžbinu. Sistemi nove generacije opremljeni su naprednim analitičkim alatima koji ne samo da optimizuju lance snabdijevanja, već i značajno smanjuju gubitke i nepotreban trošak.

Poslovna rješenja koriste snagu vještačke inteligencije kako bi razumjela obilje podataka koji su prethodno bili nedostupni. Ova vrsta dubinskog analiziranja podataka omogućava preduzetnicima donošenje bolje informisanih odluka za budućnost, optimizaciju internih procesa i stvaranje ciljanih marketinških strategija. Digitalna transformacija stvara novi temelj za inovaciju i rast, a preduzeća koja je usvoje će biti spremna za izazove i prilike koje budućnost donosi.

5. Finansiranje i alternativni izvori kapitala

Digitalna transformacija ne znači samo promjenu u tehnologiji, već i u pristupu finansiranju. Za mala preduzeća, različite mogućnosti finansiranja postaju sve dostupnije i inovativnije. Crowdfunding omogućuje poduzetnicima da prikupe sredstva od široke mase ljudi putem online platformi. Ova vrsta finansiranja često omogućava direktan kontakt s potencijalnim kupcima i pruža priliku za stvaranje zajednice oko proizvoda ili usluge, prenosi Manager.ba.

Peer-to-peer (P2P) krediti postaju sve popularniji, omogućujući poduzećima da posuđuju novac izravno od pojedinaca ili manjih investitora putem online platformi. Ova vrsta finansiranja često nudi povoljnije kamatne stope i fleksibilnije uslove nego tradicionalni bankovni krediti.

Venture kapital, iako nije nova pojava, i dalje igra značajnu ulogu u financiranju inovativnih start-upova i rastućih malih preduzeća. Investitori traže perspektivne projekte i nude finansijsku podršku u zamjenu za vlasnički udio u firmi. Ovo može ubrzati rast i razvoj preduzeća te otvoriti vrata za nova tržišta i prilike.

Svaka od ovih alternativnih metoda finansiranja ima svoje prednosti i izazove. No, s povećanom dostupnošću i pristupačnošću ovih opcija, mala preduzeća sada imaju više izbora za osiguravanje potrebnih sredstava kako bi podržala svoju digitalnu transformaciju i daljnji rast.

6. Generacijske promjene u potrošačima

Svaka nova generacija potrošača donosi nove potrebe i preference. Male firme moraju razumjeti te razlike kako bi prilagodile svoje proizvode i usluge ciljanim grupama potrošača.

Generacija X (rođeni 1965. – 1980.): fokusirani na finansijsku sigurnost i stabilnost, vjerovatnije je da će kupovati proizvode i usluge koje su pouzdane i koje će im pomoći da uštede novac.

Y generacija (rođeni 1981. – 1996.): rođeni u digitalnom dobu i naučili na instant zadovoljstvo. Vjerovatnije je da će kupovati proizvode i usluge koji su dostupni online i koje su prilagođene njihovim individualnim potrebama.

Z generacija (rođeni 1997. – 2012.): ekološki osviještena i društveno odgovorna generacija, vjerojatnije je da će kupovati proizvode i usluge koji su održivi i koji podržavaju društvene ili političke ciljeve koje i sami zastupaju.

Većina kupaca danas se oslanja na recenzije onih sličnih njima. Na primjer, ako osoba koja kupuje plus veličinu odjeće vidi recenziju u kojoj neto slične građe dobro ocjenjuje proizvod, vjerovatnije je da će ga kupiti. Važno je dobro istražiti ciljanu grupu potrošača i prilagoditi svoju strategiju njihovim specifičnim potrebama.

7. Cyber sigurnost

Kibernetičke prijetnje predstavljaju ozbiljan izazov za mala i srednja preduzeća iz više razloga; često nemaju resurse i stručnost za zaštitu svojih informacijskih sistema od sofisticiranih napada, a mnogi napadači biraju mala preduzeća kao lakše mete jer se često manje pažnje posvećuje njihovoj sigurnosti. Najčešće prijetnje koje se susreću u svijetu kibernetičke sigurnosti uključuju phishing napade, ransomware, napade na web stranice i druge oblike zlonamjernog softvera. Takvi napadi mogu imati ozbiljne posljedice, uključujući gubitak osjetljivih podataka i velike finansijske posljedice. Mnoge zemlje uveliko su pooštrile zakonsku regulativu koja se odnosi na zaštitu ličnih podataka, a firme koje ne poštuju te zakone suočavaju se s ozbiljnim kaznama.

Iako izazovi u vezi s kibernetičkom sigurnošću mogu biti značajni, postoje koraci koje preduzeća mogu preduzeti kako bi se zaštitila. Osoblje treba biti edukovano o kibernetičkim prijetnjama i kako ih prepoznati. Instalacija antivirusnih programa, firewalla i drugih sigurnosnih alata može značajno smanjiti rizik od napada. Redovno ažuriranje operativnih sistema i softvera pomaže u zatvaranju sigurnosnih rupa koje napadači često iskorištavaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *