Nasdaqu 100 se smiješi rekord

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Predbožićni rast berzi ne jenjava, među ključnim faktorima optimizma su očekivanja da centralne banke teže labavijoj monetarnoj politici.

Banka Japana nastaviće da vodi izuzetno labavu monetarnu politiku i držati kamatne stope u negativnom području. Zbog toga je tokijski berzanski indeks Nikkei u utorak porastao 1,8 posto, dok je jen osjetno oslabio. Već prošle nedjelje ostale najveće svjetske centralne banke sastale su se na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, a naslućuje se da bismo prvo smanjenje kamata mogli dočekati već na proljeće. To je upravo ono što je uvjerilo mnoge investitore da prebace svoj višak novca na berze. Uz značajne neto priljeve u uzajamne fondove i ETF-ove, dionički indeksi jure prema rekordima.

Podsjetimo, već je novembar bio izuzetan, a vodeći indeksi nastavljaju rasti i u decembru. Njujorški Dow Jones, frankfurtski DAX i pariški CAC40 postavili su nove rekordne vrijednosti. Tehnološke dionice nastavile su lagano nadmašivati šire tržište, iako je Apple rekao da će morati privremeno zaustaviti prodaju dvaju svojih modela pametnih satova (Series 9 i Ultra 2) u SAD-u u četvrtak zbog spora oko kršenja patenata s kompanijom za medicinsku tehnologiju Masimo. Dionice Applea tek su u ponedjeljak lagano zanjihale prema dolje, u utorak su opet bile malo ispod rekordne vrijednosti od 197, a kompanija je najveća privatna kompanija na svijetu s nešto više od 3000 milijardi dolara.

Nakon rasta od 10% u novembru, Nasdaq Composite je u prosincu dobio dodatnih pet posto i samo se nekoliko posto približio rekordu od prije više od dvije godine. U međuvremenu je u utorak (na 16.772 boda) uži Nasdaq 100 već premašio rekord iz novembra 2021. Samo ove godine ovaj indeks, koji prati, između ostalih, popularni ETF fond s oznakom QQQ, dobio je 53 boda. Može se čak dogoditi da ovogodišnja marža bude najveća od 1999. godine, kada je njena vrijednost više nego udvostručena. Među dionicama koje su najviše podstakle  rast Nasdaqa ove godine, uz Apple (+57%), vrlo su izloženi Microsoft (+56%) i, naravno, Nvidia (+246%).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *