Goldman Sachs vrlo optimističan oko iduće godine

Dodajte komentar

Godina još nije ni počela, a Goldman Sachs je dodatno podigao svoju prognozu za dionice u 2024. godini. David Kostin, njihov glavni strateg za američke dionice predviđa da će indeks S&P 500 iduće godine porasti 8% na 5.100 bodova, a što temelji na nedavnoj promjeni politike FED-a prema blažoj monetarnoj politici i najavljenom padu kamatnih stopa.

S&P 500 je već porastao 5% u proteklih mjesec dana i time je ispunio Kostinovu početnu prognozu za 2024. godinu od 4.700 bodova, koju je dao u novembru. Strateg je napomenuo da “povećava ciljani nivo za S&P 500 za slijedećih 12 mjeseci na 5.100 s obzirom da inflacija opada, Federalne rezerve postaju manje restriktivne i stvarni obveznički prinosi padaju”. Kostin je takođe naveo da nova ciljna vrijednost za kraj 2024. godine odražava P/E veći od 19 u poređenju s prethodnom ciljnom vrijednošću od 4.700 bodova, koja je predviđala višekratnik od 18.

Goldman očekuje rast zarada od 5% u 2024. godini, što je iznad prosjeka Wall Streeta. njihovi analitičari smatraju da bi zarade mogle rasti još i više zbog popuštanja finansijskih uslova i jačeg ekonomskog rasta. Zbog svega navedenog iz Goldman Sachs-a preporučuju investitorima da kupuju dionice cikličkih sektora koje su bile pod pritiskom, sa slabijim bilancima i manjim kapitalizacijama kako bi iskoristili njihov oporavak u novim blažim uslovima finasiranja koji se očekuju u slijedećoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *