Crna Gora neće biti na “sivoj listi” FATF-a: “Izbjegnute ekonomske reperkusije, ali i udar na reputaciju Crne Gore”

Dodajte komentar

Crna Gora se neće naći na “sivoj listi” Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). To je preporučeno na današnjoj sjednici Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (Manival), koja se održava u Strazburu.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor za finansijsko–obavještajne poslove Aleksandar Radović je objavio da je Crna Gora postigla nemoguće.

“Ovi ljudi i još nekolicina opravdano odsutnih, predano su radili, postigli nemoguće, nikad nisu objavili svoja dostignuća, a iznijeli su V evaluaciju MONEYVAL, hvala vam u ime Crne Gore”, napisao je on na LinkedIN-u.

Plenarna sjednica komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (Manival) održava se danas u Strazburu, prisustvuje joj i crnogorski premijer Milojko Spajić.

“Siva lista”, koja je prijetila Crnoj Gori, nanijela bi značajnu štetu crnogorskoj ekonomiji.

Poslanici crnogorskog parlamena usvojili su u ponedjeljak Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i izmjene Krivičnog zakonika.

Predsjednik Skupštne Andrija Mandić saopštio je da je cilj zakona da se eliminišu uočene slabosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Manival je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope. Ono ocjenjuje usklađenost svojih članica sa osnovnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i djelotvornost primjene tih standarda i daje preporuke nadležnim organima za unapređenje sistema.

“Siva lista” obuhvata zemalje koje ne poštuju ili u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodne standarde o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

FATF su 1989. godine stvorile zemlje G7 kako bi predvodile globalne napore u borbi protiv pranja novca. Članovi FATF-a održavaju plenarni sastanak tri puta godišnje.

“Još jedna uspješna misija. Crna Gora je izbjegla sivu listu Manivala. Izuzetni napori Vlade Crne Gore i posebnog tima koji je radio danonoćno, uz podršku Parlamenta, bili su presudni da se ispune zahtjevi i izbjegne veliki problem za ekonomiju, ali i našu reputaciju. Iz Strazbura donosimo sjajne vijesti, hvala svima koji su dali nemjerljiv doprinos da se u rekordnom kratkom roku završi ovako ozbiljan posao”, kazao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Spajić poručuje da Vlada nastavlja sa predanim radom kako bi u potpunosti ispunili preporuke Radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

“Uvjeravam vas da ćemo odmah raditi na ispunjavanju svih preporuka FATF-a kako bi u najvećoj mjeri ispunili sve kriterijume. Lično ću pratiti proces ispunjavanja preporuka, ali i jačati borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, istakao je predsjednik Vlade tokom govora u Strazburu.

Spajić je najavio da se čeka potvrda Evropske komisije kako bi bio usvojen Zakon o restriktivnim mjerama.

Takođe su, kako je istakao, na Vladi usvojene izmjene Zakona o igrama na sreću, pa očekuje da ih i Parlament podrži do kraja mjeseca.

Do kraja januara, kako je naveo, biće pripremljene izmjene i dopune i u ostalim pravnim aktima, koji su u izvještajima Manivala označeni kao djelimično ispunjeni.

“Time bi potpuno ispunili očekivanja i za izrazito kratko vrijeme skinuli ogromno breme sa cijele Crne Gore”, poručio je premijer.

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *