Projekcije MMF-a u vezi sa kamatnim stopama u svijetu

Dodajte komentar

S obzirom da inflacija utiče na tržišta i međunarodne kamatne stope više od godinu dana, kakva su očekivanja da će različite centralne banke djelovati u budućnosti?

Iako su izgledi za inflaciju i dalje neizvjesni, Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će najnaprednije ekonomije početi postepeno ublažavati kamatne stope do sredine 2024.

Infografika i tabela u nastavku prikazuju projekcije MMF-a za četiri velike ekonomije do 2028. godine, koristeći podatke World Economic Outlook od oktobra 2023.

Prognoze  (2024‒2028)

Od 2022. kamatne stope su porasle u EU, UK i SAD za najmanje 4 procenta.

U 2023. godini, stope su nastavile rasti sporijim tempom i očekuje se da će dostići vrhunac početkom 2024. godine. Očekuje se da će američke Federalne rezerve, na primjer, doživjeti vrhunac kamatnih stopa oko 5,4% prije početka sprovođenja smanjenja stope u trećem kvartalu 2024.

S druge strane, Japan drži kamatne stope na 0% ili nešto niže od 2016.

Uprkos padu japanskog jena i inflaciji (i cijenama) u zemlji koja nastavlja rast, japanska ekonomija u cjelini se borila posljednjih nekoliko decenija sa slabom potražnjom potrošača. Postoji zabrinutost da će povećanje kamatnih stopa dugoročno otežati ekonomski oporavak.

I dok druge centralne banke planiraju da počnu da smanjuju stope, Japan je spreman učiniti suprotno. MMF predviđa da će zemlja 2025. godine imati prve pozitivne kamatne stope u posljednjih devet godina.

Važno je zapamtiti da će buduća smanjenja stope u velikoj mjeri zavisiti od toga hoće li inflacija u zemljama nastaviti da usporava. Veliki razvoj događaja, kao što je rat između Izraela i Hamasa, takođe može poremetiti globalna tržišta i naterati centralne banke da promene kurs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *