Nedović: Penzije će biti ujednačene; Konatar: Penzioneri nemaju više strpljenja

Dodajte komentar

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović kazala je u emisiji “Naglas” na TVCG da će se program Evropa sad 2 sprovoditi u etapama na svaka četiri mjeseca, te stoga neće biti diskriminisanih i penzije će biti ujednačene u narednom periodu.

Nedović je kazala da je ukupno 74.191 korisnika penzija koji će dobiti minimalnu penziju od 450 eura.

“Ono na čemu se zasniva Evropa sad 2 jeste upravo to da će biti povećana minimalna penzija, to će sve da ide po etapama, na svaka četiri mjeseca”, poručila je ona.

Istakla je da će se raditi analize, pa tako neće biti diskriminisanih.

“Ne možemo sve odjednom da riješimo, ali radi se sve što je do nas, pokušavamo da ispravimo sve zloupotrebe koje su događale ranije”, poručila je ona.

Ovo je, kako je kazala Nedović, prva mjera, a u nekom periodu od godinu dana uslijediće ujednačavanje penzija.

Šef Kluba poslanika GP URA Miloš Konatar kazao je penzioneri nemaju puno strpljenja i da je najgora pravda – selektivna pravda.

“Mi smo i do sada imali kvartalno povećanje penzija, samo što se sad kvartalno povećavanje penzija umjesto na tri određuje na četiri mjeseca. Tu nema značajnih promjena”, istakao je Konatar.

Konatar je naglasio da penzioneri nemaju više strpljenja.

“Ja možda imam vremena da budem strpljiv ali mislim da penzioneri u Crnoj Gori nemaju baš puno vremena za strpljenje. Ako ćemo da idemo u rješavanje pitanja standarda penzionera onda smo morali riješiti pitanje svih penzionera jer je to jedino pravedno rješenje”, poručuje Konatar.

Krsto Radusinović iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore kazao je da članovi udruženja podržavaju povećanje minimalne penzije ali da je neopravdano i nezakonito zaboraviti ostale koji su to zaslužili.

“Mi smo do sada bili strpljivi, nezadovoljstva je bilo, ali ako ovako ostane i ako se ne ispravi nepravda onda će biti masovni protesti”, istakao je Radusinović.

Naglasio je da žele da čujemo kada će biti uvećanje ostalim penzionerima i koliko će to biti, te da je to njihov uslov.

“Budžetom nije planirano i nezadovoljstvo je veliko jer se penzionerski glas ne čuje”, poručio je on.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković kazao je da pozdravlja povećanje najniže penzije, ali da je problem u sistemsku postavljanju stvari.

“Mislim da je ovo početni korak i to su shvatile kolege koje promovišu program Evropa sad 2 jer je to prvi elemenat”, kazao je Keković.

Istakao je da je tek je krenula nova Vlada i da će se pokazati u narednom periodu kako će taj plan ići.

“Mislim da mora da se nađe rješenje da se ovo pitanje neke pravičnosti ispravi”, poručio je Keković.

Model je, kako kaže, potrebno promovisati u narednom periodu.

“Logika nalaže da i minimalna zarada i najniža penzija treba da bude najniža osnovica od koje svi polaze i na nju treba svi drugi da se nadograđuju. Ako bi tako postavili stvari niko u budućnosti niko ne bi imao ispod te najniže penzije a svako ko je imao preko 15 godina staža on bi se nadograđivao na tu najnižu penziju u zavisnosti od toga koliko je on radio”, poručio je Keković.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *