Nastavak gradnje auto-puta od naredne godine, kasi fali oko 700 miliona

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila predlog budžeta za 2024. godinu.

Spajić je na početku konferencije za medije kazao da je budžet kvalitetan te da predstavlja odraz odgovornosti prema onome što su obećali građanima i fiskalne održivosti i makroekonomske stabilonosti.

“Najave pojedinaca da će program Evropas sad 2 biti finansiran iz zaduženja ili povećanjem opšte stope PDV-a ili prodajom EPCG opovrgavamo ovim budžetom koji je fiskalno odgovoran i održiv”, kazao je Spajić.

On je kazao da će svi rashodi biti finansirani iz tekućih prihoda.

“To znači da ćemo imati suficit tekućeg budžeta. To je najbitnija mjera i zlatno pravilo pravljenja budžeta. Ni jedan dio tekućeg budžeta neće biti finansiran iz zaduženja. Zaduženje će se koristiti isključivo ili radi kapitalnog budžeta ili vraćanja starih kredita”, kazao je Spajić.

On je kazao da će od 1. januara 2024. godine biti povećana minimalna penzija na 450 eura.

Naveo je i da se budžetom za 2024. započinje snažan investicioni ciklus kapitalnim budžetom koji je za 40 muilona eura veći od predloga za 2023.

Zamolio je lokalne samouprave da propreme projkte i tako djeluju ka Vladi CG.

“Spremni smo da, kada projekti budu zreli, rebalansom dodamo nove projekte”, kazao je.

Pozvao je sve građane da, kako je kazao, “maksimalno pritisnu lokalne samouprave da pripreme projekte na način propisan zakonom.

“Novac nije problem”, poručio je.

Gradnja auto-puta od naredne godine

Istakao je i da će gradnja autoputa biti nastavljena naredne godine.

“U kapitalnom budžetu je 80-90 miliona eura locirano za tu stavku”, naglasio je Spajić.

Naveo je i da će za opštine na sjeveru biti opredijeljeno dodatnih 10 miliona eura.

Očekuje da fiskalna strategija bude usvojena početkom naredne godine.

“Imaćemo jednu fiskalnu strategiju koja će odražavati jedan odgovoran i domaćinski odnos prema javnom dobru”, poručio je Spajić.

Vuković: Planirani prihodi 2,707 milijardi eura

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je ciljbudžeta povećanje konkuretnosti privrede, obezbjeđivanje makroekonomske i fiskalne strategija, unapređenje standarda građana, povećanje investicija…

Vuković je rekao da je planirano smanjenje deficita budžeta, dodajući da će nivo javnog duga biti oko 60 odsto. Kroz kapitalni budžet u naredne tri godine biće uloženo 700 miliona eura.

On je rekao da se očekuju kontinuirani pozitivni trendovi, uz rast ekonomije u 2024. godine od 3,8 odsto.

– Izvorni prihodi su planirani su u iznosu od 2 milijarde i 707,3 miliona eura – rekao je Vuković.

Sektor javnih finansija, kako je rekao, planiran je na nivou od 852 miliona eura, što je 204 miliona eura, ili 31 odsto više u odnosu na 2023. godinu.

Vuković je istakao da je sektor socijalnog staranja planiran na 989 miliona eura i čini najveći sektor u budžetu države.

Prema njegovim riječima, za saobraćaj će biti izdvojeno 218 miliona eura, što je dodatnih 71 milion eura u odnosu na prošlu godinu.

– Za sektor zdravstva opredijeljeno je 453 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 16 miliona eura u odnosu na ovu godinu. Stvorene su pretpostavke obezbjeđivanje sredstava kroz kreditni aranžman za potrebe izgradnje rekonstrukcije nekih zdravstvenih ustanova od dodatnih 100 miliona eura i 20 miliona za opremanje zdravstvenih ustanova – saopštio je Vuković.

Za sektor odbrane biće izdvojeno od 220 miliona eura, dodatnih 11,6 miliona eura u odnosu na 2023. godinu.

Vuković je dodao da je će za poljoprivredu biti izdvojeno 72 miliona eura, što je uvećanje od devet miliona u odnosu na 2023.

Vuković je saopštio da je Kapitalni budžet je razvojna komponenta i da je predviđen na 240,6 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 40 miliona u odnosu na 2023.

– Planirana sredstva namijenjena su za realizaciju 329 kapitalnih projekata. U Upravi za saobraćaj planirana su sredstva od 155 miliona eura za realizaciju 76 projekata, od čega je predviđeno 90 miliona eura za auto-put koja bi trebalo da budu realizovana naredne godine – kazao je Vuković.

Kako je rekao, predviđeno je i finansiranje 79 novih projekata.

– Planiran je i završetak 94 projekata u 2024. godini – kazao je Vuković.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *