Pogled u kolekciju satova vrijednu 300 miliona dolara

Dodajte komentar
Foto: Screenshot

Patrik Getrejd (Patrick Getreide) je za pet decenija prikupio jedinstvenu kolekciju satova OAK (one of a kind), a sada ovaj francuski preduzetnik vjeruje kako je vrijeme da proda 142 rijetka primjerka na aukciji u Kristisu (Christie’s).

Dok je kao 12-godišnjak pohađao internat u Švajcarskoj, Getrejd bi šetao pored lokalne prodavnice satova i sanjario o skupim Omega satovima u izlogu.

Jednog dana 1966. godine, ponudio je vlasniku prodavnice da će mu za sat davati 10 franaka sedmično (oko 2 dolara u to vrijeme) iz svog džeparca koji su mu slali roditelji. Vlasnik je pristao, ali nekoliko mjeseci kasnije Getrejd je nazvao svog oca i molio ga da mu kupi sat.

Njegov otac, vlasnik postrojenja za štavljenje kože pored Tuluza u Francuskoj, popustio je malom Patriku. Taj prvi sat marke Omega, vrijedan 400 švajcarskih franaka (danas oko 1.400 dolara), započeo je kolekciju koja danas broji oko šest stotina satova, a čiju vrijednost je Kristis procijenio na preko 300 miliona dolara. Nekoliko godina nakon te prve kupovine, Getrejd je odustao od školovanja jer mu se otac razbolio i više nije mogao voditi posao.

“Bio sam mlad i puno sam griješio”, kaže Getrejd (69). No uspio je postrojenje održati na životu, a kasnije ga je prodao.

Svjetska turneja

Nekoliko godina kasnije, kao 21-godišnjak, dobio je 39.000 franaka (danas oko 6.400 dolara) kladeći se na konjske trke. Tim novcem je kupio svoj prvi “fini” sat.

“Bio je to Kartije Tank (Cartier Tank) i još ga imam. Kartije je bio božanski sat; najelegantniji ljudi u svijetu nosili su Kartije,” kaže Getrejd, govoreći iz svog privatnog muzeja satova u Ženevi. Tamo čuva većinu svoje kolekcije, uključujući sedam džepnih satova koji su nekad pripadali slavnom kolekcionaru Henriju Grejvsu (Henry Graves).

Kako bi mogao finansirati svoju ljubav prema skupljanju satova, Getrejd je nakon prodaje očevog biznisa imao niz kompanija. S rođakom je osnovao taksi kompaniju u Parizu, a tokom 16 godina povećao je broj taksija od oko 30 do čak 1.200. Preduzeće je prodao 1996. za tadašnjih 100 miliona eura i počeo kupovati i prodavati niz kompanija, uključujući jednu nekretninsku i lanac prodavnica odjeće. Danas su Getrejd i njegov sin Roland, zajedno s aizvršnim direktorom Denijelom Blurom (Daniel Bloor), vlasnici rafinerije litija Livista u Njemačkoj.

Ali Getrejd nije najpoznatiji po svojim poslovnim podvizima, već po svojoj kolekciji rijetkih satova, imena OAK (eng. one of a kind). Prošle godine je svijet dobio priliku kolekciju vidjeti izbliza: Getrejd je naime organizovao svjetsku turneju 168 satova, počevši izložbom u londonskom Muzeju dizajna.

Sada, nakon pet decenija skupljanja vintidž (vintage) ručnih satova, starinskih džepnih satova i rijetkih zidnih satova, Getrejd je spreman odvojiti se od dijela svog blaga. Oko 140 komada iz kolekcije OAK biće prodata na aukciji u Kristisu u Hong Kongu.

„Svjestan sam da bi mnogi voljeli imati nešto iz moje kolekcije,” kaže on.

“Kada ste kolekcionar, najteži dio je kupovina. Vlasništvo je fantastično, ali to mi više nije najbitnije,” objašnjava. Zaposlio je urara koji pravilno održava njegovu kolekciju. “To nije namještaj,” kaže. “Ovo su živi komadi; kakve koristi od njih ako ne rade?”

A svijet satova je spreman. “Vlada veliko uzbuđenje jer ovo je definitivno jedna od najvećih kolekcija koja je ikad dospjela u ruke nekoj aukcijskoj kući,” kaže Alexandre Bigler, šef satova za azijsko-pacifičku regiju u Kristisu. Satovi koji će se prodavati na aukciji nude nešto za svakoga, dodaje. “Svako može za sebe nešto naći u kolekciji; nisu to samo super-ekskluzivni primjerci.”

Rijetki primjerci

Ako se u obzir uzme ukupna vrijednost kolekcije, aukcija ima ponešto konzervativne pretprodajne procjene od ispod 10 miliona dolara. Očekuje se da će neki satovi dostići cijenu između 2 i 4 hiljade dolara, a jedinstveni sat marke Akrivia mogao bi postići cijenu od milion dolara. Kolekcija nudi raznolike primjerke, od rijetkih satova marki Herme (Hermès) i Šanel (Chanel) do onih brendova Odemar Pige (Audemars Piguet), F.P. Žurne (F.P. Journe), Zenith i drugih. Na prodaju je i džepni sat Brege (Breguet) iz ranog 19. vijeka koji je jednom pripadao Napoleonovoj sestri Polin Bonaparte (Pauline Bonaparte). Očekuje se da će dostići cijenu od 200.000 do 400.000 dolara. Getrejd će se odvojiti i od nekih satova marke Patek Filip (Patek Philippe), kojih posjeduje oko 200, a kojima je posebno privržen. Među njima je i hronograf od nerđajućeg čelika iz 1938. godine. “Bio sam na buvljaku prije nekih 20 godina,” prisjeća se Getrejd sa smiješkom, “i vidio taj sat. Cijena je bila suludo niska, tipa 1.000 ili 2.000 dolara. Ipak sam se cjenkao.” Očekuje se da će taj sat na aukciji biti prodat za cijenu između 200.000 i 400.000 dolara.

Prodaje se i nekoliko važnih ručnih satova marke Brege, uključujući jedan koji je nekad pripadao francuskom glumcu Žan pol Belmondu (Jean Paul Belmondo), i drugi čiji je vlasnik Ser Džek Brabam (Sir Jack Brabham), prvak Formule 1 iz 1959. godine. Očekuje se da će svaki od njih biti prodat za između 150.000 i 300.000 dolara.

Uprkos činjenici da je spreman prodati dio svoje kolekcije, Getrejd nije izgubio ljubav prema kolekcionarstvu. U februaru će postati vlasnik ultrakomplikovanog sata Patek Filip 6300 Grand Master Čajm (Patek Philippe 6300 Grand Master Chime) koji, kako kaže, košta oko 2 miliona dolara. Dodaje kako još čezne za satom Filip Dufur Simplisiti (Philippe Dufour Simplicity kojeg nije uspio kupiti. Jedan primjerak nedavno je prodan za 1.3 milijuna dolara.

“Nisam ga kupio. Bio sam glup,” kaže Getreide. “Ne napravite uvijek pravu stvar u pravo vrijeme.”

Autor originalnog članka: Roberta Naas, saradnica Forbesa
Link: Inside A $300 Million Watch Collection
(Prevela: Nataša Belančić)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *