Apelacioni sud potvrdio odluku u korist To Montenegra: Montenegro Airlines ostao bez 6,8 miliona

Dodajte komentar

Montenegro Airlines (MA) u stečaju nema pravo na naknadu 6,8 miliona eura koje je tražio od kompanije To Montenegro (TM) na račun carine za dva aviona ,,embraer“, potvrdio je i Apelacioni sud.

MA je od irske kompanije Celestial Aviation Trading na lizing uzela dva aviona, a ovaj iznos je plaćen Upravi prihoda i carina kroz postupak privremenog carinjenja. Vlada je početkom 2021. godine, nakon gašenja MA, otkupila od Iraca avione za 21,78 miliona dolara, pa je njihov vlasnik postao TM. Kako ova kompanija tada nije plaćala dodatnu carinu, iz MA su smatrali da su oni umjesto njih regulisali tu obavezu, zbog čega su tražili da im taj novac vrati, imajući u vidu da je država oslobodila TM carine.

Apelacioni sud je ocijenio da je Privredni donio pravilnu odluku da MA nema pravo da od TM traži ovu naknadu.

– Izvršavanjem svoje zakonske obaveze navedenim osnovom tužilac (MA), kako to pravilno nalazi prvostepeni sud, nije učinio izdatak za tuženog (TM), već ispunio svoju zakonsku obavezu prema državi u datom trenutku i po postojećem pravnom osnovu. Činjenica da tuženi, koji je kasnije kupio iste te vazduhoplove od prodavca čije je sjedište van Crne Gore, državi eventualno nije platio carinu za uvoz ta dva vazduhoplova, kao i eventualna činjenica da ga je država oslobodila plaćanja tog iznosa carine, ne uspostavlja pravni odnos, pa ni navedenim osnovom iz tužbe, između tužioca i tuženog, kako to pogrešno rezonuje tužilac, već se te činjenice tiču odnosa tuženog i države, kako je to pravilno i zaključio prvostepeni sud – navodi se u odluci Apelacionog suda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *