Azijska tržišta: Nikkei 225 potonuo nakon negativne revizije japanskog BDP-a

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita jer je japanski BDP u trećem tromjesečju revidiran naniže u iznenađujućem potezu, dok je indijska centralna banka zadržala svoju referentnu kamatnu stopu na kredite stabilnom.

Japanski BDP u trećem tromjesečju revidiran je prema dolje na pad od 0,7% u odnosu na prethodni kvartal, što je oštriji pad u poređenju s padom od 0,5% koji je ranije procijenjen. Ekonomisti su predviđali da će revidirana brojka ostati nepromijenjena na 0,5 posto

Reserve Bank of India zadržala je svoju repo stopu na 6,5%, u skladu s Reutersovom anketom među 64 ekonomista koji su jednoglasno prognozirali da će banka zadržati svoju referentnu kamatnu stopu stabilnom.

U Australiji je S&P/ASX 200 porastao 0,3% i završio na 7.194,9, poništivši ranije gubitke.

Japanski Nikkei 225 pao je 1,91% nakon objave podataka o BDP-u, dok je Topix pao 1,73%.

Južnokorejski Kospi popeo se 1,02%, a mali Kosdaq 1,91%.

Hongkonški Hang Seng indeks se oporavio, porastao za 0,17%, dok je kineski CSI 300 ojačao za 0,48%

Tokom noći u SAD-u sva su tri glavna indeksa ojačala jer su Dow Jones Industrial Average i S&P 500 prekinuli trodnevne gubitničke nizove, uoči najvažnijeg izvještaja o zapošljavanju u petak.

S&P 500 popeo se 0,8%, dok je blue-chip Dow dodao 0,17%. Nasdaq Composite napredovao je 1,37% jer su tehnološke dionice bile bolje, prenosi Seebiz.

Googleov matična kompanija Alphabet dobila je više od 5% jer su trgovci pozdravili lansiranje svog modela vještačke inteligencije Gemini. Nvidia i AMD takođe su dodali više od 2%, odnosno 9%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *