Brodnjak: Lako bismo mogli da kupimo neku od vodećih banaka u Srbiji

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) u narednim godinama spremna je za širenje po zemljama Zapadnog Balkana, što je već naznačeno akvizicijom kompanije Summit Leasing. Banka je, prema pisanju Bloomberga, u proteklih pet godina bila na “akvizicionom pohodu”, konkurišući mađarskoj OTP banci i jačajući prisustvo na Zapadnom Balkanu.

Nije prisutna samo u Hrvatskoj, ali i tamo želi da proširi poslovanje, iako je u tome trenutno sprečavaju problemi iz prošlosti.

“S lakoćom bismo mogli da kupimo srednje veliku banku u Hrvatskoj ili jednu od vodećih banaka u Srbiji”, rekao je Blaž Brodnjak, prvi čovjek NLB-a, u intervjuu za Bloomberg prošle nedjelje. Bankarska grupa ima akvizicioni kapacitet u visini od četiri milijarde eura i traži potencijalne mete za preuzimanje na Zapadnom Balkanu.

Kako je Bloomberg Adria ranije pisala, NLB je od Apolla i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kupio stoprocentni udio u kompaniji Summit Leasing, čime na hrvatsko tržište ulazi na mala vrata. Za završetak preuzimanja čeka se još odobrenje regulatora.

NLB, koji je 2020. godine kupio srpsku Komercijalnu banku i podružnicu Sberbanka u Sloveniji nakon početka rata u Ukrajini, sljedećeg maja će predstaviti dugoročnu poslovnu strategiju. Srbija, koja bilježi brzi privredni rast i ima 6,8 miliona stanovnika, predstavlja važno tržište za NLB. “Bili bismo jako zainteresovani ako bi bila dostupna neka velika srpska banka”, rekao je Brodnjak i dodao da očekuju veliku konkurenciju.

NLB sljedeće godine planira dvije emisije obveznica ukupne vrijednosti 800 miliona eura, ako uslovi na tržištu budu prikladni.

Banka bilježi dobit

Dobit Grupe NLB pre poreza u trećem kvartalu iznosila je 144,2 miliona eura, što je porast od 18 odsto u poređenju s prethodnim kvartalom. Čisti prihodi dosegli su 289,2 miliona eura, što je sedam odsto više na kvartalnom nivou. Budući da su u prvih devet mjeseci ostvarili 800,8 miliona eura čistih prihoda (42 odsto više u poređenju s istim periodom prošle godine), očekuju da će prihodi ove godine premašiti milijardu eura.

U svim dijelovima Grupe bilježi se porast čistih prihoda od kamata na godišnjem nivou za čak 70 odsto. Rast uglavnom dolazi iz kreditiranja klijenata u iznosu od 190,1 milion eura (od toga je 74,2 miliona eura odobreno stanovništvu, a 115,9 miliona eura privredi i državi), kao i ostatak iz depozita kod banaka i centralnih banaka.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *