Investitori očekuju da će ECB predvoditi centralne banke u smanjenju stopa

Dodajte komentar

Investitori se klade da će Evropa predvoditi najveće svjetske centralne banke u smanjenju kamatnih stopa pošto je jedna od najoštrijih zvaničnica ECB u regionu opisala usporavanje inflacije kao “ohrabrujuće”.

Tržišta procjenjuju skoro 90 odsto šanse da Evropska centralna banka počne da smanjuje stope u prvom kvartalu sljedeće godine, što je scenario o kome se jedva razmišljalo prije samo tri nedjelje. Sada se očekuje pet smanjenja za četvrtinu poena, plus šansa od 80 odsto za šesto smanjenje; zajedno bi to snizilo ključnu stopu za 150 baznih poena na 2,5 odsto.

Mada se tržišta širom svijeta klade na dodatno smanjenje kamatnih stopa, taj stav je u utorak dobio dodatnu pažnju u Evropi nakon što je Isabel Schnabel iz ECB rekla da inflacija pokazuje “izuzetno” usporavanje i da je još jedno povećanje troškova pozajmljivanja “malo vjerovatno”. Tržišta su dugo odbacivala šanse za dalje pooštravanje, ali Schnabel je upozoravala da je prerano isključiti još povećanja.

Ako su trgovci u pravu, ECB će biti prva među glavnim centralnim bankama koja će sniziti stope sljedeće godine i napraviće najveći niz snižavanja. Ipak, neka od najvećih imena Wall Streeta već upozoravaju da očekivanja za smanjenje stopa centralnih banaka širom svijeta djeluju pretjerano.

Očekuje se da će Federalne rezerve prvi put smanjiti stope u maju i da će ih smanjiti za ukupno 125 baznih poena. U Ujedinjenom Kraljevstvu, tržišta trenutno očekuju tri smanjenja stopa Banke Engleske (BOE) za četvrtinu poena, počevši od juna, kao i 30 odsto šanse za četvrto smanjenje. Prije mjesec dana, očekivali su samo dva smanjenja.

Tržišta u Australiji su se ranije kladila na još jedno povećanje stopa do sredine 2024, a sada daju preko 75 odsto šanse za jedno smanjenje do tada. Čak se i za novozelandsku centralnu banku, koja je prošle nedjelje rekla da će možda morati da poveća stope sljedeće godine, sada očekuje da će smanjiti svoju referentnu stopu do maja.

Stav da će velike centralne banke sljedeće godine morati da olabave monetarne uslove da bi podstakle ekonomski rast pogurao je rast obveznica, čineći novembar rekornim mjesecom. Prinosi na 10-godišnje američke i njemačke obveznice pali su za više od 45 baznih poena tokom prošlog mjeseca.

Iako je efektivno odbacila još jedno povećanje stope, Schnabel je u vezi sa potencijalnim smanjenjem rekla da “treba da budemo oprezni u davanju izjava o nečemu što će se dogoditi za šest mjeseci”. Njen kolega hrvatski guverner Boris Vujčić isključio je mogućnost smanjenja u bliskoj budućnosti, dok je Francois Villeroy de Galhau rekao da će ECB to ispitati tek u nekom trenutku tokom 2024. godine

I oprez jača na Wall Streetu, a stratezi kompanije BlackRock Inc. rekli su u utorak da “bi oni koji se nadaju mogli i da se razočaraju”. Stratezi Goldman Sachsa u preporučuju opklade na opcije kako bi se suprotstavili previsokim cijenama, a glavni ekonomski savetnik Allianza Mohamed El-Erian upozorio je da Fed gubi kontrolu nad porukama koje šalje.

“Vjerujem da je Fed završio sa podizanjem kamatnih stopa, ali ne mislim da to potvrđuje ono što vlada na tržištima o smanjenju stopa sledeće godine”, rekao je El-Erian za Bloomberg radio u utorak.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *