Mujović o solarnim elektranama: Sjajna dopuna postojećim izvorima, ali nikako ne mogu biti konkurencija stabilnim izvorima

Dodajte komentar
Foto: Vlada CG

“Na razvoj projekata solarnih elektrana gledam pozitivno, ali i sa određenom dozom zabrinutosti. Naime, proizvodnja električne energije iz ovih izvora može biti sjajna dopuna postojećim izvorima, ali oni nikako ne mogu biti konkurencija stabilnim izvorima kao što su termo ili hidroelektrane”, saopštio je dr Saša Mujović ministar energetike i rudarstva.

On je listu Elektroprivreda kazao da je dostupnost solarnih ili vjetroelektrana tokom godine ograničena.

“Često imamo običaj da glorifikujemo projekte solarnih ili vjetroparkova u smislu da su to velike snage (300 MW ili 400MW) i to na prvi pogled djeluje impozantno. Međutim, treba imati u vidu da je stepen iskorišćenosti takve elektrane svega 20%. Drugim riječima, ako pomnožite 300 MW sa 0,2 lako ćete doći do podatka o produktivnosti elektrane”, naveo je Mujović.

Osim toga, kako je dodao, za jedan MW solarne elektrane potreban je jedan hektar prostora (zemljišta), što znači da elektrane većih kapaciteta zahtijevaju i značajan prostor.

“Dakle, treba podržavati i razvijati ekološki prihvatljive projekte, ali ih posmatrati kao dopunu, a ne nikako kao bazu na kojoj može počivati elektro-energetski sistem”, zaključio je Mujović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *