AI traktori krenuli bez vozača, mnogo su “ljubazniji prema tlu” od ljudi

Jedan poljoprivrednik je “probio led” u Velikoj Britaniji, jer je prvi počeo  koristiti traktore bez vozača.

Will Mumford, poljoprivrednik u St Neotsu, Cambridgeshire, koristio je autonomno vozilo za obradu tla, a drugo za sadnju sjemena.

Rekao je da su roboti budućnost poljoprivrede jer mogu raditi do 30 sati u isto vrijeme i uzrokovati manje štete na zemlji.

Međutim, vjeruje se da bi morali da smanje cijenu pre nego što se masovno zamijeni konvencionalna mašina. Nacionalni sindikat poljoprivrednika je rekao da pozdravlja tehnološki napredak, ali da je pristupačnost važna.

Autonomni traktori trenutno koštaju između 180.000 i 320.000 funti.

Mumford, koji je i generalni direktor kompanije koja isporučuje traktore bez vozača, rekao je: „Industrija je uopšteno govoreći zavisna o velikim mašinama i to vremenom počinje da šteti ​​našoj strukturi tla i ubija dio biodiverziteta.

“Ove mašine su mnogo lakše i mnogo ljubaznije prema tlu i nadamo se da ćemo vremenom moći da obnovimo neku strukturu tla… i da obrađujemo na daleko bolji, održiv način.”

Traktori bez vozača su otprilike upola manji od konvencionalnih traktora i opremljeni su funkcijama kao što su radar, ultrazvuk i senzori, koji zaustavljaju vozilo ako detektuje predmet.

Mumford je insistirao da uvođenje vještačke inteligencije neće dovesti do manjeg broja farmera.

“Omogućavamo im [farmerima] da se bave poljoprivredom na bolji način, tako da uklanjamo svakodnevne, spore poslove. Oni više ne moraju satima sjediti na traktoru”, dodao je.

Tom Carnell, poljoprivredni inženjer, rekao je: „Kada se ovakve stvari u početku pokrenu, potrebno je oko pet godina da postanu zaista mejnstrim.

“I ono što ćemo vidjeti je nekoliko početnika koji zaista imaju koristi i vjeruju u tehnologiju, a kako vrijeme bude prolazilo to će postati sve uobičajenije.”

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak