Cirih i Singapur na čelu liste najskupljih gradova na svijetu

Dodajte komentar

Prema godišnjem svjetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života u najvećim gradovima porasli su za 7,4 odsto ove godine. Najbrže su rasle cijene namirnica, za razliku od 2022. kada su energenti bili na čelu inflacije u urbanim sredinama.

Grad-država Singapur i švajcarski Cirih proglašeni su za najskuplje gradove na svijetu.

Uspon Ciriha, koji je skočio sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švajcarskog franka uz visoke cijene namirnica, kućnih potrepština i troškova zabave i rekreacije. Singapur je bio u vrhu liste i prije godinu dana.

Iako se Njujork izjednačio sa Singapurom na prvom mjestu prošle godine, popularna američka destinacija, gdje su cijene porasle za 1,9 odsto prema studiji, pala je na treće mjesto, izjednačivši se sa švajcarskom Ženevom.

Hong Kong, jedina druga azijska destinacija u prvih 10, bio je peti, dok je Los Anđeles bio na 6. mjestu, a Pariz je proglašen za sedmi najskuplji grad na svijetu, prenosi Biznis.rs.

Izraelski Tel Aviv dijeli osmo mesto sa danskim Kopenhagenom. Međutim, vrijedi napomenuti da je istraživanje sprovedeno prije oktobarskog izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa. Na kraju, San Francisko zaokružuje listu najskupljih deset gradova.

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili su najoštriji pad, jer su se spustili sa 105. mjesta na 142. i 74. mesta na 147. u ovogodišnjoj rang listi, zbog pada vrijednosti rublje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *