Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u novembru, jer su komentari zvaničnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da centralna banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Dow Jones Industrial Average dodao je 83,51 bod, ili 0,24%, zatvorivši se na 35.416,98. S&P 500 porastao je za 0,10% na 4.554,89, a tehnološki Nasdaq Composite dobio je 0,29% i završio sesiju na 14.281,76.

Guverner Feda Christopher Waller ranije u utorak izrazio je uvjerenje da je politika “trenutno u dobroj poziciji” da uspori ekonomiju i vrati inflaciju na 2%. Njegov komentar dolazi uoči političkog sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište 12. i 13. decembra. Tržišta generalno očekuju da odbor održi svoju ključnu kamatnu stopu stabilnom.

Boeing je pomogao podići Dow u utorak, dodavši 1,4%, dok su trgovci Nike i Walmart, sastavnice Dow-a, ojačali 0,7% odnosno 1,2%. S&P 500 dobio je poticaj od Newmont Corporation i Synchrony Financial koji su bili veći za 6,3% odnosno 5,1%.

Indeksi Dow i S&P 500 porasli su id početka mjeseca za oko 7,2%, odnosno 8,6%. Nasdaq je porastao 11,1% u novembru.

“Zaista se nismo toliko nasilno kretali zadnjih nekoliko nedjelja, što mi govori o nekim emocijama u kojima je tržište obveznica bilo u posljednja tri mjeseca, ali stvarno u posljednje tri godine, moglo bi se početi smirivati što mislim da bi bilo dobro,” rekao je Mark Hackett, voditelj istraživanja ulaganja Nationwide Financiala.

Prinosi američkih državnih obveznica pali su u utorak, pri čemu je prinos na 10-godišnju obveznicu pao za gotovo 6 baznih bodova na 4,33%.

Hackett je dodao da je i dalje “oprezno optimističan” u pogledu zdravlja potrošača i njihove spremnosti da nastave s potrošnjom.

Podaci objavljeni u utorak pokazuju da se povjerenje potrošača poboljšalo u novembru, iako većina još uvijek očekuje recesiju. Indeks Conference Boarda porastao je na 102 za ovaj mjesec, što je više od prema dolje revidiranih 99,1 iz oktobra i ispred Dow Jonesove procjene za 101.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *