Po kojoj stopi ćemo se zadužiti?

Dodajte komentar

Za ekonomske analitičare Olega Filipovića i Mirzu Muleškovića potpuno je očekivana odluka Vlade da se do kraja godine država zaduži od 150 do 200 miliona eura. Pitanje je, kažu kako, pod kojim uslovima ćemo se zadužiti i kako ćemo pregurati narednu godinu.

“Ništa neobično, pretpostavk je i ranije bila da će to biti prva odluka Vlade“, kazao je Filipović.

Kako pojašnjava Filipović plan Vlade je da dio novca potroši ove godine, a da 100 miliona prebaci u rezervu za narednu godinu.

„Za nekih dvije sedmice vidjećemo i budžet za narednu godinu čim vidimo pozicije budžeta vidjećemo i šta nas čeka naredne godine“, kazao Filipović.

Još u junu smo znali da ćemo morati da se zadužimo do kraja godine, kaže Mulešković i dodaje da je samo bilo pitanje koliko nam novca nedostaje, prenosi RTCG.

„Ono što je bitno da vidimo pod kojim uslovima ćemo se zadužiti“, ističe navodeći da ga brine kako ćemo da preguramo narednu godinu.

„Neke informacije su da stranci odlaze iz Crne Gore i da gase svoje kompanije, što će uticati na potrošnju i prihode“, kazao je Mulešković.

Crna Gora bi se do kraja godine mogla zadužiti po kamatnoj stopi od 5,5 odsto, predviđa konsultantska kuća “Fidelity consulting”.

Usvojenim rebalansom budžeta i odlukom o zaduženju koji je Skupština usvojila projektovano je da će se država do kraja godine zadužiti od 150 miliona do 200 miliona eura.

Prethodno je Vlada saopštila da će emitovati državne zapise u iznosu do 50 miliona eura u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve.

“Ako posmatramo tri zaduženja iz 2022. godine, vidimo da je kamatna stopa na šestomjesečne državne zapise iznosila 3,97% u decembru prošle godine, što je 1,53% skuplje u odnosu na šestomjesečni EURIBOR na dan zaduženja. Kako je na 27.11.2023 godine šestomjesečni EURIBOR 4,05%, možemo očekivati da kamatna stopa na šestomjesečne državne zapise iznosi oko 5,5%”, navodi “Fidelity consulting” u analizi.

Kako navode tu treba uračunati još jedan indicator, a to je povećanje depozita u bankama u posljednjih godinu od oko 466 miliona eura, što bi, kako kažu, moglo da znači određenu korekciju kamatne stope naniže jer su banke likvidne.

“S Obzirom na to da kasni budžet u kojem treba da se reflektuju ekonomske politike nove Vlade, ne može se dati preciznija projekcija kamatne stope zaduženja od ove koju ovim putem dajemo. Svakako, znaćemo uskoro uslove novog zaduženja”, zaključuje se u Fejsbuk objavi “Fidelity consulting”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *