Osnivač Alibabe ušao u novi biznis

Dodajte komentar

Osnivač Alibabe Jack Ma ima novi biznis – osnovao je firmu “Ma’s Kitchen” (Maova kuhinja).

Najpoznatiji kineski tehnološki milijarder posvetio se novoformiranom startupu. Prema kineskim javnim evidencijama, firma je osnovana prošle srijede u Hangzhouu, Maovom rodnom gradu u istočnoj Kini koji također služi kao baza za tehnološkog diva Alibabu.

Novi će se poduhvat usredotočiti na prodaju unaprijed zapakovane hrane, uvoz i izvoz te prodaju “jestivih poljoprivrednih proizvoda”. “Maova kuhinja” ima registrovani kapital od 10 miliona juana (1,4 miliona dolara).

Posao je u potpunom vlasništvu subjekta pod nazivom Hangzhou Dajingtou, u kojem Jack Ma ima 99,9 posto vlasništva.

Nova firma nije javno objavila pojedinosti o svom poslovnom modelu, niti kakvu će hranu prodavati. Uprkos oskudnim detaljima, vjeruje se da Ma želi učestvovati u procvatu industrije gotovih jela u Kini.

Kinesko tržište gotovih jela – hrane spremne za zagrijavanje i konzumaciju – prošle je godine vrijedilo oko 71,1 milijardu juana (9,9 milijardi dolara), što je oko 28 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Potražnja za drugim vrstama unaprijed zapakovane hrane takođe je porasla, s tržištem paketa obroka – kutija za hranu koje zahtijevaju jednostavno sastavljanje ili kuhanje – gotovo se utrostručilo s 10,6 milijardi juana (1,5 milijardi dolara) u 2018. na 29,1 milijardu juana (4 milijarde dolara) u 2022. godini.

Iako fokus Maove firme nije sasvim jasan, “ovo je oblast koja ima ogroman prostor za inovacije”, rekao je Ben Cavender, direktor China Market Research Group.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *